Lucia och Arkimedes är Syrakusas kändisar

Stadsdelen Ortigia är en ö strax utanför Syrakusa. Bild: Per Erik Tell

Den 13 december firas det italienska helgonet Lucia, både här i Norden och i hennes hemstad Syrakusa på Sicilien där hon levde för 1 700 år sedan.

Syrakusa är sedan 2005 listad bland Unescos världsarv. Det är främst den gamla stadsdelen Ortigia på en ö en bit utanför kusten som är historiskt intressant.

Sankta Lucia avbildas ofta på Sicilien med ett svärd genom halsen. Bild: Per Erik Tell

I december 2014 kom Sankta Lucia hem till Syrakusa. I alla fall delvis. Bild: Per Erik Tell

I december 2014 kom slutligen helgonet Lucia hem till Syrakusa – i alla fall en bit av en underarm som nu förvaras i en glaslåda i kyrkan med hennes namn.

Resten av Lucias kvarlevor finns fortfarande i Venedig. Det beror på att hennes kropp en gång togs från Syrakusa och fördes till Konstantinopel, huvudstad i Bysans, det östromerska riket. Därifrån stals kvarlevorna sedan av venetianska korsfarare i början av 1200-talet.

Taormina är ett mångårig charterresmål och utmärkt som utgångspunkt för utflykter till Etna och Syrakusa. Bild: Per Erik Tell

Sankta Lucia är inte den enda världskändisen som kommer från Syrakusa. Det grekiska snillet Arkimedes, matematikern och uppfinnaren som står för både en skruv och en princip, föddes och levde här.

På Arkimedes tid (287 – 212 f.Kr) var Syrakusa en del av Grekland. Det ansågs till och med vara den vackraste grekiska staden av dem alla.

Grekerna ut - romarna in

Den grekiska eran tog slut 212 f.Kr. då romarna invaderade. Det sägs att Arkimedes dödades av en romersk soldat trots att påbud utgått att han skulle skonas.

I de gamla stadsdelarna finns ruinerna kvar av Apollotemplet som stammar från ungefär 600 f.Kr. Ruinerna började grävas fram 1938. Under århundraden har templet dels varit en bysantinsk kyrka, dels en arabisk moské men även spanska soldatbaracker. I dag är det förbjudet att traska omkring inne i ruinerna. 2000-talets turistslitage anses för stort.

Det finns i dag inte många byggnader kvar från den grekiska tiden. Större delen av arkitekturen i Syrakusa går i senbarockstil från 1700-talet trots stadens rika antika historia. Anledningen är den kraftiga jordbävning som totalt förstörde Syrakusa 1693.

Historisk tvättstuga

Det finns ändå spännande upptäckter att göra. Som i restaurangen La vecchia lavatoio där bottenvåningens golv är plexiglas och man ser rakt ned i den gamla källaren. Där finns en bassäng med vatten, statyer och ornament. Det skulle kunna vara ett romerskt bad, men är mer prosaiskt än så. Det är en tvättstuga som var i bruk från 1700-talet och fram till andra världskrigets slut.

Katedralen vid Piazza del Duomo är ståtlig men utkonkurrerad av den mer modesta, men intressantare, Luciakyrkan strax invid. Bild: Per Erik Tell

Det är avkopplande att vandra runt ön på promenaden ovanpå bastionen som omsluter Ortigia, se på fiskarna och de som solbadar på klipporna eller tar ett dopp. Snart lockas man ändå in i de trånga gränderna och hamnar förr eller senare på det stora torget Piazza del Duomo – vid katedralen, domen, som höjer sin vita fasad högt över duvorna, turisterna och uteserveringarna på torget.

I andra änden av piazzan ligger den mindre, men ändå intressantare kyrkan Chiesa di Santa Lucia alla Badia, Sankta Lucias egen kyrka.

Jungfru, martyr och helgon

Lucia tros ha fötts år 283 och dog ung, redan år 304. Redan som liten gav hon kyskhetslöfte, men hamnade i knipa när hennes mamma lovade bort henne till en man. Hon vägrade. Den förorättade friaren angav henne för kejsaren Diocletianus, som förföljde de kristna. Lucia arresterades, torterades och dömdes till att bli prostituerad. När hon vägrade utsattes hon för mera tortyr. Hon översköljdes av kokande olja och ett svärd stacks i hennes hals, men Lucia överlevde alltihop. Först när någon gav henne sista smörjelsen dog hon.

Den ständigt aktiva vulkanen Etna är ett av östra Siciliens populäraste turistmål. Där kan man klättra runt i lavahögarna. Bild: Per Erik Tell

Små romantiska gränder genomkorsar de gamla delarna av Syrakusa, som främst utgörs av stadsdelen på ön Ortigia. Bild: Per Erik Tell

Lucia avbildas ofta på tavlor med ett svärd genom halsen. När Sankta Lucia firas i Syrakusa bärs också en docka föreställande Lucia runt i staden. Även den har ett svärd genom halsen.

Lucia ligger begravd i San Geremiakyrkan i Venedig. I Syrakusa finns bara en del av en underarm, som förvaras i en liten glaslåda i hennes egen kyrka.

Det är oklart när kyrkan och det tillbyggda klostret ursprungligen uppfördes. I dokument från mitten av 1400-talet omtalas ett nunnekloster på platsen och 1483 byggdes klostret och kyrkan ut och restaurerades med pengar från Spaniens drottning Isabel. I jordbävningen 1693 förstördes alltihop, men redan 1705 var det rest på nytt.

Mirakel i kyrkan

Ett mirakel sägs ha inträffat år 1646. En stor mängd stadsbor hade samlats i kyrkan för att be helgonet om hjälp när svält hade drabbat staden. En duva satte sig plötsligt på biskopsstolen, och i samma ögonblick kom ett bud att ett fartyg angjort hamnen i Syrakusa, lastat med vete och frukter, och att de var villiga att erbjuda sina varor i utbyte mot gästfrihet.

Sedan dess firas första söndagen i maj minnet av miraklet. Nunnor från klostret släpper ut duvor och vaktlar från abbedissans balkong.

I Syrakusa är man mycket väl medvetna om att Luciadagen, den 13 december, firas i Finland, men att Lucia firas här är en form av historieförvrängning. Den 13 december i den gamla julianska kalendern var årets längsta och mörkaste natt, och den ljusbringande kvinnogestalten som dyrkades kan till och med ha ett förkristet, hedniskt, ursprung. Under modern tid har det sicilianska helgonet Sankta Lucia passats in i rollen.

Lucia är naturligtvis också ett namn som härrör från ordet Lux som betyder just ljus.

Till Syrakusa tar man sig enklast med flyg till Catania. Hit går många rutter, de billigaste från omkring 200 euro. Avståndet till Syrakusa från Catania är cirka 65 kilometer.

Väljer man att köra bil tar man sig längst ned i den italienska stövelns tå, till Villa San Giovanni, och därefter med färja över Messinasundet.

Siciliens bästa strandliv hittar man i Taormina, halvvägs mellan Messina och Catania.

Det mest spektakulära utflyktsmålet på östra Sicilien är den fortfarande aktiva vulkanen Etna, cirka 3 300 meter över havet. Man kan köra uppför bergssidan, traska runt i ett stelnat lavalandskap och gamla kratrar, samtidigt som man hoppas att nästa utbrott ska dröja. Senast det hände var i mars 2017, då ett tiotal turister överraskades av ett utbrott och några av dem fick både brännskador och blåmärken.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skräddarsytt drömhem uppfyllde alla önskemål och höll budgeten

Mer läsning