Lovsång och elegi

Delta (stor reflektion). Tamara Piilolas målning från 2008. Bild: Tamara Piilola

Tamara Piilolas målningar lyser av kärlek till naturens växtkraft.

Tamara Piilola

Didrichsens konstmuseum, Granviksgränd 1. Till 28.8.2016.

Luftigt, flyktigt, lätt – somrigt. Det är det första intrycket av Tamara Piilolas (f. 1977) utställning på Didrichsens konstmuseum. Hennes oljemålningar ser nästan ut som akvareller, och verkar ha gjorts utan möda. Det är flyhänt, säkert och skickligt, på gränsen till rutinmässigt. Inget testande, inga misstag syns.

Landskapen nästan exploderar av liv: en skir grönska nästan kastar sig upp i luften, liksom fågelflockar. Till och med inne i ett anrikt bibliotek växer träd. Jorden blomstrar är titeln på en målning. Växtligheten ger också skydd. I Wild Wilder (I only ask to be left alone) sveper böljande grenar in den skygga i trygg avskildhet.

Det verkar som om man valt just målningar med känsla av sommarparadis till utställningen, som är en del av Pro Arte-utmärkelsen som museet i år delade ut för tredje gången. Här finns få orosmoment, men det finns en melankoli under den ljuva ytan, ett mörker i bakgrunden. På en målning av ett träsk ruvar ett rosa ansikte i skogsbrynet. Något är inte riktigt som det ska.

I lovsången till naturen ingår också en elegi. Detta är vad vi riskerar förlora. På jakt, där en hund just ska springa i väg på en stig genom en ljus björkskog visar inte bara en trevlig scen, utan kan också uppfattas som ett vägval. Hennes målningar visar sig vara lite mer än dekorativa naturskildringar.

Synnöve Rabb Konstredaktör

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning