Lovely är dräktig – väntar ny kalv i början av mars

Lovely och de andra korna på Koskis gård har möjlighet att vistas ute på rastgården dagtid. Korna föredrar minusgrader och snö, för det blir så vått och kladdigt när det regnar. Bild: Helena von Limburg Stirum

HBL:s fadderko Lovely är dräktig igen. Sommarens vistelse i samma hage som tjuren Löpö har burit frukt och i början av mars väntas hon föda en ny kalv. Hennes tvillingtjurar Odin och Oboy får kraftfoder och växer fint.

Det nya året har börjat bra på Koskis gård i västra Nyland. De flesta kor är dräktiga, ungdjuren mår bra trots julens lilla slagsmål i nya ladugården och fadderkon Lovely väntas vara bland de första som nedkommer med en kalv i vinter. Helena von Limburg Stirum, som ansvarar för djuren på gården, hoppas att Lovely bär på bara en kalv den här gången.

– Vi insåg redan i somras att det passar Lovely bäst att hon har en kalv, för hon har så lite mjölk. Hennes mjölk räckte inte riktigt till för att föda upp två stora tjurar. Därför hoppas vi att hon får bara en kalv som hon kan ta hand om på bästa möjliga sätt!

Lovelys fjolårskalvar Oboy och Odin, som har fått sina namn av HBL:s läsare, växer visserligen i rasande fart just nu, men i somras hörde de till årskullens minsta ungtjurar på gården och kommer därför aldrig att bli utsedda till avelstjurar. De kommer att få äta upp sig i vår och sommar, leva ett bekymmerslöst och gott liv, och i höst väntar det oundvikliga – slakten. Tvillingpojkarna är födda som köttproducenter och de ska en dag bli biff.

– Oboy och Odin och alla de andra ungtjurarna på gården får nu en foderblandning parallellt med hö. Vi ger dem en blandning som består av krossade ärter och havre, som vi själva har odlat.

Stora mängder mat

Nu äter ungtjurarna cirka ett och ett halvt kilo foder och närmare tjugo kilo hö per dag, men framåt vårkanten ökar man på deras matransoner så att de får upp till fyra kilo foder dagligen.

– Då växer ungtjurarna med ett till två kilo per dygn, det är helt vanligt. Våra största ungtjurar är nu tio månader gamla och väger 450 kilo.

Det finns sammanlagt cirka 70 ungdjur på gården, som håller till i en nybygd ladugård, ungtjurarna i en inhägnad och ungkvigorna i en annan. Under julhelgen väntade en kaotisk överraskning på paret von Limburg Stirum.

– När vi kom in i ladugården på annandagen var porten mellan de båda inhägnaderna öppen, så alla djuren var blandade. De hade bråkat med varandra, puffat och skuffat på okända kompisar så att en del djur var alldeles smutsiga. De tog oss halva dagen att separera dem och leda alla tillbaka till sina egna hagar.

På det hela slutade incidenten bra, för inget ungdjur hade tagit skada. Men gårdsägarna vet inte om det var något av djuren som hade lyckats öppna porten av misstag, eller om det handlade om ofog och att någon med vett och vilja öppnat den.

– Alla ungdjur är nu könsmogna, så risken finns att någon tjurkalv har hoppat på en kviga. Men årets kokalvar är ännu för unga för att klara av att föda fram en ny kalv, så vi hoppas att ingen av dem har blivit dräktiga, säger Helena von Limburg Stirum.

Hur många dräktiga?

I den gamla ladugården, där Lovely och hennes kosystrar bor, är höstens bantningskur slut och det serveras gränslöst med hö. Nu är det önskvärt att korna äter upp sig.

– Under hösten var det viktigt att korna inte åt för mycket och blev för feta, för om kalven snabbt blir för stor finns det risk för problem vid kalvningen.

Dagen då veterinären kom på besök till gården var spännande inte bara för korna utan också för Helena von Limburg Stirum. Det var då de skulle få reda på hur väl gårdens tjurar hade skött sitt jobb ute på betesmarkerna och hur många kor som var dräktiga.

– Sommaren har varit bra, de flesta kor var dräktiga! Lovely har troligtvis blivit betäckt redan i början av sommaren, för kalven i hennes mage var jämförelsevis stor. Vi räknar med att den föds i början av mars.

Veterinären tog en ultraljudsbild av Lovely är där syns kalvens ryggrad och revben tydligt.

Kvigor blir kor

Men det fanns också fem kor som var "tomma". Deras karriär som uppföderskor tog slut i och med det veterinärbesöket.

– På en köttgård är kornas viktigaste uppgift att föda nya kalvar. De kor som inte blir dräktiga under sommaren förs till slakteriet. De skulle ta för mycket plats och äta för mycket foder om vi bara hade dem att gå sysslolösa över vintern, förklarar von Limburg Stirum.

De fem slaktade kornas plats i ladugården upptas numera av tio ungdjur som har blivit betäckta för första gången i sommar och nu är dräktiga. De kallas kvigor tills de får sina första kalvar och blir kor.

– När det under vårvintern blir dags för ungdjuren att kalva kommer vi att hålla ett extra vakande öga på just dem, så att vi är på plats och kan hjälpa dem att förstå vad det är som sker när kalven föds. Annars kan de bli väldigt rädda, förklarar von Limburg Stirum.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning