Louvren inför obligatorisk bokning

Turister köar för att gå in på Louvren. Arkivbild. Bild: Thibault Camus/AP/TT

Det anrika konstmuseet Louvren i Paris uppmanar sina gäster att boka museibesöket i förväg. Till årsskiftet kommer bokningarna att vara obligatoriska för de som vill gå på världens mest välbesökta konstmuseum.

Louvren, där bland annat Leonardo da Vincis Mona Lisa hänger, har stora problem med överbelastning. Problemen förvärrades under värmeböljan i sommar då turister uppmanades att söka svalka på svala museer.

– Förbokningar gör inträdet smidigare för allmänheten under hela veckan, säger Vincent Pomarède, vice generaldirektör för Louvren.

– Hittills har bokningar inte varit obligatoriska (men) vi kommer att inrätta ett obligatoriskt reservationssystem, som många andra museer har gjort, och i slutet av året kommer alla besökare att behöva reservera, fortsätter han.

I fjol fick Louvren drygt 10 miljoner besökare, en avsevärd ökning jämfört med föregående år.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning