Louhimies ångerfull – talar ut på Facebook

Bild: Lehtikuva/Emmi Korhonen

Jag sörjer att för mitt arbete så avgörande skådespelare som jag respekterar har upplevt vårt samarbete som ångestladdat, säger kritiserade regissören Aku Louhimies.

Den prisbelönta filmregissören Aku Louhimies bemöter på måndagen anklagelserna om otillbörliga arbetsmetoder på sin Facebooksida.

– Det är chockerande att så många människor som jag samarbetat med har upplevt det så sårande, skriver Louhimies.

Louhimies anklagades på Yles nätsida på måndagen av åtta namngivna skådespelare för ett flertal fall av otillbörligt beteende under filminspelningar

Louhimies skriver på Facebook att han sörjer att de som uttalat sig varit hans vänner i många år men att de aldrig tidigare sagt något.

– Mina vänner har alltså inte vågat tala med mig, skriver Louhimies.

Louhimies skriver i sitt inlägg att han tycker det är viktigt att en regissör och en skådespelare samarbetar på ett jämlikt plan. Arbetet med att göra svåra scener på film kräver ett förtroende, skriver Louhimies.

Ett flertal av de anklagelser som riktar sig mot Louhimies i Yles artikel handlar om upplevelser av förnedring.

– Jag kan inte förneka en annan persons känslor eller upplevelser, skriver Louhimies och konstaterar att han inte känner igen beskrivningen av alla de situationer som räknas upp i artikeln.

Han skriver att artikeln tar upp händelser från en lång tid och att han hoppas att han genom åren skulle ha växt som regissör, manusförfattare och producent.

– Mitt jobb handlar i mångt och mycket om att iaktta och förstå människor. I många av mina filmer har jag försökt nå den skallösa kärnan hos människan och det har krävt mycket av skådespelarna och av arbetsgruppen, skriver Louhimies.

– Påståendet att jag inte skulle respektera skådespelarna är falskt.

Louhimies skriver att han inte skulle kunna göra sitt arbete utan aktörerna, utan att de ger sig hän eller utan deras känslighet. Han skriver att han respekterar alla människorna i alla yrkesgrupper som är med om att göra en film.

– Jag har i mina produktioner försökt skapa en bra anda och en atmosfär av respekt. En atmosfär där alla är jämlika, alla idéer värda att höras och allas åsikt viktig.

Louhimies konstaterar att han nu upplever att han som regissör misslyckats i att skapa denna atmosfär.

– Jag sörjer att för mitt arbete så avgörande skådespelare som jag respekterar har upplevt vårt samarbete som ångestladdat. Jag önskar att de hade talat med mig tidigare. Jag är uppriktigt ledsen för att jag inte har lyckats, skriver Louhimies och konstaterar att han i fortsättningen ska förstå vilken maktposition han har och vilket ansvar det medbringar.

– Jag godkänner ingen form av diskriminering eller mobbning. Missförhållanden förändras först när de förvrängda maktstrukturerna blir synliga, skriver Louhimies.

– Därför uppskattar jag denna debatt även om den för egen del känns orimligt tung.

Louhimies avslutar med att hoppas att diskussionen fortsätter och att alla inom branschen ser sig omkring och talar ut.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03