Lottofebern stiger i USA - 1,5 miljarder euro i potten

Bild: AP/Jeff Chiu

Svindlande 900 miljoner euro fanns i potten – men ingen lyckades pricka in den rätta raden.Nu stiger potten till knappt 1,5 miljarder euro. Lottofebern som gett USA feber de senaste dagarna.

Några timmar efter dragningen tidigt i morse svensk tid stod det klart att ingen hade lyckats tippa den vinnande raden på sex siffror. Oddsen var dock milt sagt ganska höga, nämligen en på 302 575 350 att ta hem storkovan, enligt Reuters.

15 vinnare i nio delstater lyckades dock pricka in fem rätta siffror, vilket gav en miljon dollar.

Eftersom ingen lyckats pricka rätt sex siffror sedan i somras har potten bara vuxit sig allt större och större. Den nu aktuella potten är på 1,6 miljarder dollar vilket är rekord.

Lottofeber

Inför dagens dragning var potten "bara" en miljard dollar. Det har i sin tur gett USA lottofeber när ingen ville missa chansen att i alla fall ha en teoretisk chans att ta hem vinsten.

– Vår försäljning av lotter brukar i snitt ligga på 200 dollar per dag men i tisdags sålde vi för 630 dollar, säger Fouad Hussein som äger en butik i San Francisco till tidningen San Francisco Chronicle.

Bland kunderna i butiken finns Darlene Frohm, 59, som har spelat varje vecka sedan 1997, alltid samma rad.

– Du måste ge det chansen, eller hur? Om du inte spelar så vinner du inte, säger hon till tidningen.

Nästa dragning sker på tisdag. Om lottovinnaren vill ha ut hela vinstsumman får denne ha en nypa tålamod – miljardvinsten kommer då att betalas ut i omgångar under 30 år. Vill man ha ut en stor säck med pengar på stört minskas vinsten till 905 miljoner dollar.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning