Lotterilagen ses över – penningspelens skadeverkningar ska ner

Projektgruppen ska bland annat fokusera på bestämmelserna kring var spelautomater får placeras i framtiden. Bild: Sofia Westerholm/SPT

Penningspelens skadeverkningar behöver förebyggas och minskas på, anser regeringen. Därför har en ny projektgrupp inom Inrikesministeriet tillsatts för att revidera lotterilagen.

Inrikesministeriet har tillsatt ett nytt projekt för att revidera lotterilagen. Syftet är att reda ut behovet av att omarbeta lotterilagen, så att man i framtiden kunde förebygga och minska på de skadeverkningar som penningspel skapar. Dessutom ska projektgruppen utreda hur man genom lagstiftning kunde stödja Veikkaus verksamhetsförutsättningar framöver.

– När det gäller att minska ojämlikhet är det mycket viktigt att vi minskar penningspelandets skadeverkningar. Exempelvis spelproblem och överskuldsättning går ofta hand i hand, säger inrikesminister Maria Ohisalo (Gröna) i ett pressmeddelande.

Bland annat ska projektgruppen fokusera på bestämmelser om var penningautomater ska få placeras och var penningspel, som skraplotter, ska få säljas i framtiden. Också bestämmelserna kring marknadsföring av penningspel ska ses över.

Projektgruppen består av en styrgrupp och en arbetsgrupp. Under arbetets gång ska olika myndigheter, sakkunniga och representanter för organisationer höras och ett flertal diskussionsmöten ordnas.

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning