Lotta Kulju efter förlusten: Vi vet att vi är bättre än det här

Lotta Kulju var Finlands bästa målskytt i förlustmatchen mot Schweiz. Bild: Alexander Wagner

Det var besvikna miner i det finländska laget efter brakförlusten mot Schweiz. – I sista matchen ska vi visa hur bra vi på riktigt är, säger Lotta Kulju.

Det var en besviken Lotta Kulju som blickade upp mot resultattavlan i GoEasyArena i Siggenthal efter att Finland åkt på en brakförlust mot Schweiz i VM-kvalet.

– Jag tycker vi hade lika bra inställning som mot Färöarna men vi kom lite dåligt in i matchen. Sedan tycker jag vi inte riktigt vågar gå in i lägena framåt utan spelar bollen vidare, säger hon.

Det är lätt att förstå vad hon menar. Under matchens första tio minuter hade det finländska laget inte speciellt många avslut på mål och trots att man lyckades hitta lite av sitt anfallsspel under den andra halvan av första halvlek blev den andra halvan av matchen en lång pina i offensiven.

– Vårt spel fungerar inte alls, säger Kulju med eftertryck.

– Det är alltid tråkigt att förlora men det är värre att förlora då man inte lyckas i sitt spel. Vi vet att vi är mycket bättre än det här.

Hon är väldigt besviken på lagets insats och om man läser av hennes lagkamraters ansiktsuttryck och kroppsspråk där de sitter tysta och stilla efter matchen är det lätt att räkna ut att de delar Kuljus känslor.

– Jag tycker vi ska kunna vinna över lag som Schweiz, säger hon.

– Vi har inte klarat av att komma upp till rätt nivå i de här två matcherna.

Efter en seger (22–19 över Färöarna) och en förlust (10–21 mot Schweiz) har Finland inte chans att ta sig vidare från kvalgruppen. Den avslutande matchen mot Litauen (som förlorat båda sina matcher hittills) är ändå viktig för de finländska spelarna.

– Vi vill åka hem härifrån och veta att vi gjort det vi kan. Vi ska se till att ge hundra procent mot Litauen och göra vår bästa match, lovar Kulju.

Suoraniemi: En del av utvecklingen

Tränaren Tommy Suoraniemi var inte lika besviken som sina spelare utan försökte hitta positiva saker i matchen trots att det blev en klar förlust.

– Jag är nöjd med kampen vi bjuder på. Vi står upp bra och försvaret måste ju få godkänt då vi bara släpper in 21 mål, säger han.

– Vi har stora problem i anfallet men det är något vi vet om. Det beror en del på individuell utveckling och en del på att hitta det egna spelet. De här matcherna är en del av den process vi går igenom.

Han säger att det gäller att ha is i magen och inte ha för bråttom.

– Vi har väldigt många unga spelare. Nu gäller det att ta följande steg i matchen mot Litauen. Vi ska vara bättre både handbollsmässigt och mentalt, säger Suoraniemi.

Finland möter Litauen på söndag klockan 13 finländsk tid.

Finland–Schweiz 10–21 (7–10)

Finland: Emma Aarnio 1, Alexandra Roos 1, Annika Näräkkä 1, Lotta Kulju 4, Linda Cainberg 1, Ella Holopainen 1, Ellen Voutilainen 1.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Black Friday 2020 – erbjudanden hos Preeco.fi

Mer läsning