Lotta Kulju: äntligen!

Lotta Kulju tar nästa steg på karriären och flyttar till Sverige för spel i Elitserien. Bild: Niklas Tallqvist

Lotta Kulju är ivrig inför flytten till Sverige. En karriär utomlands är en dröm som går i uppfyllelse.

Efter ett guld och två silver med HIFK bär det av till Sverige för Lotta Kulju. Den nya klubben från Karlstad heter IF Hellton. Hon har sedan länge vetat att nästa steg på karriären är en flytt utomlands.

– Det känns jättebra, säger Kulju.

Bekant tränare bakom flytten

I juniorlandslaget tränades Kulju av Ulf Andersson. Efter det tappade de två kontakten då Kulju spelade för HIFK och Andersson tränade ÅIFK. Nu återförenas duon.

– Jag var först i kontakt med ett norskt lag där Andersson tränade. Efter att ha provspelat där fick jag veta att han flyttade till Sverige och IF Hellton. Jag blev bjuden att provspela där och det gick riktigt bra.

Några dagar senare skrev hon under ett kontrakt på 1+2 år. Går allt bra under första året har Kulju möjlighet att fortsätta ytterligare två år i Karlstad. Klubbens professionella inställning imponerade, säger hon.

– Jag fick ett mycket positivt intryck av klubben, föreningen och flickorna där. De verkar verkligen satsa på att spela i Elitserien.

Om tränare Andersson har hon endast höga förväntningar.

– Jag har bara positiva intryck av "Uffe". Han leder bra träningar med mycket eftertanke.

IF Hellton slutade tredje sist i Elitserien förra säsongen och måste spela kval för att behålla sin plats på högsta nivån. Trots detta tror Kulju att laget kommer att göra bra ifrån sig.

– Systrarna Karin och Kristin Ullén, som är nyckelspelare i laget, fortsätter i klubben och jag tror det ger självförtroende åt laget.

Fysiskt och mentalt redo

Någon specifik roll i laget har hon inte diskuterat med Andersson, men ser sig själv som en mångsidig spelare som kan spela olika niometerspositioner. Enligt Kulju gäller det att ta initiativ.

– Jag vågar ta för mig ganska bra. Det är viktigt att visa att du inte bara vill sitta på bänken, utan ta en plats i laget.

Ansvar är vad hon är ute efter i det nya laget.

– Om vi ser ett år framåt hoppas jag på att vara en nyckelspelare.

Kulju har tidigare talat om att förbättra sin fysik. Nu anser hon den vara på tillräcklig nivå för spel i Sverige.

– Jag gör framsteg hela tiden. Det tar dock sin tid, inget händer över en natt. Jag har tränat på mina sämre sidor hela det gångna året.

Hon säger att förmågan att ta nästa steg på karriären inte bara kan uppnås via bänkpress och knäböjningar.

– Den fysiska sidan är bara en del, du måste också kunna spela handboll.

Tränades av världsmästare

Inför flytten till Sverige och spel i Elitserien har Kulju förberett sig med bland annat att delta i ett träningsläger ordnat av erfarne och meriterade före detta handbollspelaren Ljubomir Vranjes. Lägret i tyska Flensburg, som ordnades för första gången i år, är ämnat för unga handbollspelare.

– Vi bodde på ett idrottsinstitut och tränade två gånger om dagen. Träningen var varierande och innehöll mycket annat än handboll.

Enligt Kulju var träningsmetoderna avvikande från de inhemska och deltagarna fick pröva på en hel del nytt.

– Vi tränade till exempel med små fallskärmar fast i oss under sprintträningarna.

Handboll är en stor sport i Tyskland och det syns, säger Kulju.

– Det märktes på allt. Tränarna var mycket engagerade och professionella.

Hon konstaterar att spel i Tyskland definitivt är något hon kunde tänka sig, men påpekar att damhandbollen i Sverige också är av mycket hög kvalitet.

Handboll och studier i liten stad

Själva flytten till en lägenhet i Karlstad som klubben arrangerat sker sista veckan i juli. Mamma följer med till en början. Träningarna inleds i augusti.

– Vi kommer antagligen att ha några lägerdagar och delta i en turnering för att spela ihop oss.

Borgåbon ser Karlstad som ett trevligt ställe att bo, spela och studera på. Kulju tror att handbollen är i stort fokus i en stad som Karlstad.

– Det skulle vara en helt annan sak att flytta till Göteborg eller Oslo. Det är lättare att komma in i omgivningen i en mindre stad.

Kulju har, efter att länge funderat på olika alternativ, bestämt sig för att studera idrottsvetenskap i Karlstad. Till studierna hör till exempel mental träning och idrottspsykologi. På frågan om idrotten eller studierna är viktigare har hon ett snabbt svar.

– Handbollen går först.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning