Lotsbåt kapsejsade utanför Borgå – två saknas

Bild: Gränsbevakningen

En lotsbåt har kapsejsat utanför Borgå i Finska viken. Ett stort räddningspådrag pågår.

– Räddningsarbetet pågår ännu. Vi vet inte riktigt hur länge det kommer att ta innan vi vänt på båten men arbetet är på slutrakan, sade kaptenlöjtnant Mikko Leminen vid Helsingfors sjöräddningsundercentral strax före klockan tio på kvällen.

Två personer saknas fortfarande.

– Sökningarna har inte gett resultat så vi vet inte var de saknade finns, men en möjligt är att de hittas inuti båten då vi vänt på den.

Enligt Helsingin Sanomat är den kapsejsade båten en lotsbåt 242, en 15-meter lång så kallad snabb lotsbåt. Enligt HS ska det ursprungligen ha varit tre personer ombord på båten, men en person ska ha stigit ombord på det fartyg han skulle lotsa vidare, medan de två andra har försvunnit.

Larmet kom vid 17-tiden varpå Gränsbevakningsverket åkte ut. Man kunde snabbt lokalisera båten som låg uppochnedvänd i vattnet och vet fortfarande inte vad som ligger bakom olyckan.

Både helikopter från Åbo och en MIRG-grupp har skickats till platsen. MIRG står för Maritime incident respons group och är en specialutbildad grupp inom sjöräddning. På plats finns också ett handelsskepp som hjälper till i räddningen.

Väderomständigheterna på Finska viken är mycket krävande och den hårda sjögången försvårar arbetet.

På plats finns två patrullbåtar från Gränsbevakningsverket, väktarbåten Turva och två räddningshelikoptrar. Ytterligare två lotsbåtar och en båt från Frivilliga sjöräddarna i Borgå, personal från Borgå räddningsverk och Räddningsverkets MIRG-grupp deltar i räddningsarbetet.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46