"Los Angeles är en stad byggd för bilar"

SKOLUTVECKLARE. Jarkko Mylläri tycker att det är roligt att undersöka virtualiseringen hos bland annat förskolebarn, den kan utvecklas åt vilket håll som helst.Bild: Privat

VEM: Jarkko Mylläri, 45, läromiljöutvecklare. VAR:Oxnard utanför Los Angeles.

Efter fjorton veckor i staden Oxnard utanför Los Angeles i USA säger Jarkko Mylläri att skillnaderna till Finland inte är så stora. Han jobbar som utvecklingsansvarig för åtta skolor där och menar att människor inte skiljer sig speciellt mycket från varandra även om kulturen gör det.

Mylläri kommer ursprungligen från Sodankylä i Lappland men flyttade till Helsingfors för att studera till klasslärare. I samband med att han skrev sin avhandling började han sedan forska inom mediefostran och kommunikation, ett ämne som han sedan fattade tycke för.

I Grankulla jobbade han med att utveckla läromiljön och utvecklade även inlärning via tekniska medel. Hela tiden har han haft ett samarbete med skolor i USA, och då en teknisk chef i Oxnard pensionerades sökte han jobbet och fick det.

– Jag försöker tillämpa tekniken och fundera ut hur den bäst kunde användas i undervisningen och stöda den, säger Mylläri.

Under den korta tid han bott där har han nästan enbart blivit positivt bemött då han berättar varifrån han kommer.

– Utbildningen i Finland har fortfarande en så positiv bild här, och på grund av mitt jobb är det mest det jag får kommentarer om, säger Mylläri.

Annat som den amerikanska befolkningen kopplar Finland till är musikgenren metall, rallyförare samt framgång i olika tävlingar.

– Folk brukar undra vad det beror på att ett litet land som Finland kan klara sig så bra i sporter, säger Mylläri.

De största skillnaderna mellan Finland och Los Angeles enligt Mylläri är människomängden och trafiken, samt att det kan finnas så många olika varianter av samma produkt i matbutiken.

Enligt honom är Los Angeles en stad byggd för bilar. Han beskriver staden som ett Helsingfors utan kommunal trafik och med en mångdubblad befolkning.

– Varje morgon när jag åker till jobbet känns det som om jag ser fler bilar än sammanlagt under en månad i Finland, säger Mylläri.

Även om kulturen skiljer sig i länderna gör inte människorna det enligt Mylläri.

– Lärarna har samma syn på att utveckla skolan och eleverna i klassrummet skiljer sig inte heller speciellt mycket från Finland.

Han har ändå haft lätt att anpassa sig på grund av att han tillbringat mycket tid i Los Angeles redan innan han började jobba där. Han tycker fortfarande att vissa saker i USA är lite väl ålderdomliga.

– Jag tror att jag har sett en enda check i Finland någon gång på 70-talet, här används de i vardagen.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00