Lopp nummer 1000 eller så inte

Kimi Räikkönen Bild: Lehtikuva-AFP/Lluis Gene

På söndag körs det 1000:e formel 1-loppet. Officiellt stämmer det men enligt de hårdnackade fansen stämmer inte statistiken. Anledningen är att Indy 500 kördes 1950-1960 men klassikern var aldrig ett GP utan bara ett lopp som räknades in i VM-serien. Så enligt de rättrogna körs det tusende loppet Grand Prix i Belgien den 1 september i år.

Den första mer eller mindre officiella biltävlingen kördes mellan Paris och Rouen den 22 juli 1894. Det var Pierre Giffard, som ägde tidningen Le Petit Journal, som kom på idén. Monsieur Giffard blev överraskad när han såg anmälningslistan för på den stod det inte mindre än 102 namn. Lite överdrivet att säga att det bara var bilar som deltog. Det var en massa olika fordon som drevs på olika sätt. Eftersom det inte gick så fort och man skulle köra 128 kilometer på urusla vägar stannade man och åt lunch. Loppet tog drygt sex timmar och första platsen delades av Georges Lemaitre, som körde en Peugeot, och Emile Levassor, Panhard, och det var också genombrottet för bensindrivna bilar.

Sporten spred sig och man tävlade i alla länder endast med avbrott för de två världskrigen 1914-1918 och 1939-1945 men hade inget världsmästerskap. Den 13 maj 1950 kördes det första loppet som räknades till förarnas titel. Skådeplatsen var det gamla flygfältet Silverstone i England.

1904 grundades FIA, Fédération Internationale de l'Automobile och 1946 hade man ett möte i Paris som leddes av den italienska greven Antonio Brivio. Man bestämde att slå ihop alla F1-lopp i Europa till en serie och dela ut poäng och när säsongen var över skulle man kora en världsmästare. Bara de fem första skulle få poäng. Plus en för snabbaste varv. Så årets bonus är egentligen en mycket gammal tradition. Poängen räknades bara i fyra av sju lopp och distansen skulle vara minst 300 kilometer eller så skulle loppet ta minst tre timmar. Det var tillåtet att både byta förare och tanka. Om två eller tre förare delade en bil delades de inkörda poängen jämnt mellan dem.

Första året kördes bara sex lopp. England, Monaco, Belgien, Frankrike och Italien, som alla finns med än i dag på kalendern. Det sjätte loppet var Schweiz men där är motorsport förbjuden. Det finns inga banor. De enda tävlingar som får köras är de så kallade bergrennen, där en bil i taget kör upp för ett berg på slingrande vägar.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning