Löpare hoppas på gräsrotsfinansiering – lösning för fattiga friidrottare?

Simon Haglund tog sitt första individuella FM-guld på 800 meter i vintras. I sommar siktar han på att ta medalj i Kalevaspelen. Bild:

När företagen stänger dörren får man vara kreativ. FM-hallmästaren Simon Haglund försöker få in 3 000 euro i gräsrotsfinansiering för att kunna satsa helhjärtat under sommaren. – Det är jättesvårt att få sponsorer, säger löparen.

Simon Haglund såg att den svenska häcklöparen Elin Westerlund lyckats samla in över 3 000 euro för att kunna delta i hall-VM i Birmingham bestämde han sig för att testa på konceptet.

IK Falken-löparen siktar på att samla in 3 000 euro och har i skrivande stund fått in 180, det mesta av släktingar och halvbekanta. Kampen om sponsorpengar är stenhård.

Den Larsmobördiga Esbobon Haglund kallar 3 000 euro en fantasisumma. Varje cent räknas.

– Det vore roligt att komma upp till 1 000 euro. Redan 500 euro skulle rädda en hel månad.

Somrarna är problematiska för elevassistenten och eftisledaren Haglund. I dagsläget är det osäkert på jobbfronten och några månader med full fokus på idrotten vore guld värda.

Eftersom energin går åt till annat är jag trött på kvällarna och får inte ut max på träning.

Nu har Haglund inte möjligheten att träna lika mycket som internationella konkurrenter. Han har redan planer för sommaren om sponsringsmålsättningen lyckas.

– Jag skulle kunna träna två gånger per dag och åka på bättre tävlingar. Det skulle betyda jättemycket, för man måste möta sådana som är lite bättre än en själv. Annars utvecklas man inte, säger 800-meterslöparen.

Vad får den som sponsrar dig i gengäld?

– Jag kommer att minnas vem som gett mig pengar och hjälpa dem om de behöver någonting – kanske inte med pengar, men med annat. Jag kommer absolut att ge tillbaka.

Fullspäckad vardag

För Simon Haglund är idrottslivet inte en dans på rosor. Precis som många andra individuella idrottare får han slita för att få idrottslivet och ekonomin att gå ihop.

En vanlig vardag jobbar Haglund på skola och inom eftermiddagsvården fram till ungefär klockan 17. Efter det är det dags för träning. Det blir ett pass på vardagarna, på helgerna två.

Ålder: 24

Förening: IK Falken

Bor i: Uppvuxen i Larsmo, flyttade till Esbo för bättre träningsförhållanden.

Gren: 800 meter

Personbästa: 1.51,58 (2017)

Meriter: Landslagslöpare sedan 2017, FM-guld inomhus 2018, FM-brons inomhus 2017, FM-stafettguld 2017 och 2018. Femma på 800 meter i Kalevaspelen i fjol.

– Jag kommer hem ungefär nio och lagar mat. Sedan är det sovdags. Det blir inte mycket annat liv på vardagarna.

Förutom jobben och tränandet studerar Haglund. Den fullspäckade vardagen har ibland konsekvenser för elitsatsningen.

– Eftersom energin går till annat är jag trött på kvällarna och får inte ut max på träning.

En minussatsning

Många andra individuella idrottare har samma situation som Haglund. Sponsormarknaden i Finland har vuxit, men ligger fortfarande långt efter Sverige och Norge. Särskilt idrottare i individuella grenar har det tufft.

I höstas berättade längdåkaren Matias Strandvall att han känner sig stressad nästan varje träningspass för att han känner ett ansvar att prestera.

Haglund, som tog FM-hallguld på 800 meter i vintras, har haft svårt få sponsorer. Han får kläder och skor, men resten av satsningen sköter han med egna pengar och stöd av föreningen. Idrottandet är en minusaffär.

I år har Haglund förväntningarna högre uppskruvade än tidigare. Han siktar på medalj i Kalevaspelen, en tid på under 1.50 utomhus – och på en plats i Sverigekampen på hösten.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning