Long Play: Över hundra har lämnat polisernas Facebook-grupp efter rasismavslöjandet

Polischef Lasse Aapio säger att diskussionerna anmäldes för en månad sedan. Bild: Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

"Inläggen polisanmäldes redan före Long Plays artikel."

Över hundra medlemmar har lämnat polisernas hemliga Facebookgrupp efter nättidskriften Long Plays avslöjande om rasistiska inlägg i den, rapporterar Long Play. Därtill har åtminstone ett inlägg som citerades i artikeln tagits bort.

Polischef Lasse Aapio på Helsingforspolisen säger att diskussionerna i gruppen polisanmäldes cirka en månad innan de publicerades i Long Play. Eftersom det var en civilperson som anmälde polispersonal vidarebefodrades ärendet till riksåklagarämbetet.

– Inläggen handlade om en finländsk person, som ville att de olika skärmavbilderna i Facebookgruppen som gällde personen själv undersöks, säger Aapio.

Riksåklagarämbetet utreder nu om en förundersökning ska inledas i ärendet.

Forss plockades bort

Aapio uppgav tidigare för Yle att Marko "Fobba" Forss, som blivit känd som webbpolis, inte fortsätter som utredningsledare vid Helsingforspolisens enhet för hatretorikbrott.

– Jag ville säkerställa att gruppen förmår göra det viktiga samhälleliga arbete för vilket den har grundats, sade Aapio som motivering till flytten av Forss.

Forss har medgett för Long Play att han i ett skede varit moderator för Facebookgruppen för poliser där man enligt publikationen använt öppet rasistiskt språkbruk. Uppgiften bygger på över hundra skärmavbilder från gruppens vägg.

Forss vill inte ta närmare ställning till när han ansvarat för modereringen av gruppen eller till varför öppet rasistiska meddelanden inte raderats.

– Riksåklagarämbetet undersöker frågan och med dem ska vi snacka närmare om vad som skett, var och hur, säger Forss.

Tidigare har Forss skrivit på Twitter att moderatorerna ingripit i osakliga skriverier. Forss skriver att de bland annat lade upp ett inlägg där de uppmanade medlemmarna i gruppen till saklig diskussion och påminde dem om deras tjänsteansvar.

Hatretorikgruppen vid Helsingforspolisen grundades i början av året. Den har som uppgift att utreda straffbar hatretorik, till exempel hets mot folkgrupp, på webben.

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning