Lönen väcker huvudbry bland sommarjobbare

Arbetstider och turlistor väcker förundran bland sommarjobabre. Bild: Roni Rekomaa

Det är framförallt lönefrågor som väckt huvudbry bland sommarjobbarna i år, uppger Sommarjobbarinfo-tjänsten.

Sini Tervo som ger råd till sommarjobbarna säger att de flesta frågorna handlar om hur mycket man borde få i lön för ett visst jobb och hur storleken på lönen bestäms.

Arbetstider och turlistor väcker också förundran. Flest frågor kommer från unga som jobbar med säsongsjobb, exempelvis som torgförsäljare eller i glasskiosker.

– Till exempel får vi många frågor om då arbetspass ensidigt ställs in på grund av regn. Det skulle vara viktigt att de unga kräver att få sin lön för ett inställt arbetspass innan de går med på att ställa in, säger Tervo.

Tervo säger att storleken på företaget spelar en viss. Större företag har ofta en etablerad praxis för sina sommarvikarier medan mindre företag kanske aldrig tidigare anställt en vikarie.

– Bristen på en etablerad praxis och okunskap om reglerna som gäller för unga anställda kan orsaka oavsiktlig förvirring.

Sommarjobbarinfo har fått ta emot frågor av såväl sommarjobbare som arbetsgivare. Det är löntagarcentralerna FFC, Akava och STTK som står bakom tjänsten. 

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning