Londonborna väljer borgmästare bland färgstarka kandidater

Bild: MVPhotos, Alamy

En Etonutbildad rikemansson eller en muslimsk människorättsadvokat. De konservativas Zac Goldsmith och Labours Sadiq Khan är inte lika stora politiska namn som Londons nuvarande borgmästare Boris Johnson, men från och med maj kommer en av dem att leda den brittiska huvudstaden som har 8,5 miljoner invånare och en årlig budget på 20 miljarder euro.

Över 30 procent av Londonborna har sagt att de skulle känna sig obekväma med en muslim som borgmästare. Men Labours Sadiq Khan leder i de senaste mätningarna. Det är inte första gången Londonborna valt att rösta på en oväntad kandidat.

Stadens första borgmästare år 2000 var den så kallade "röde" Ken Livingstone, en färgstark Labourpolitiker som under sin karriär legat alldeles för långt på vänsterkanten för partietablissemanget. Hans efterträdare blev konservativa Boris Johnson, en av Storbritanniens mest välkända politiker som nu har stora chanser att bli landets nästa premiärminister. Londonborna har alltså blivit vana vid färgstarka och internationellt uppmärksammade borgmästare.

Men det som hittills utmärkt de två huvudkandidaterna i valet är deras familjebakgrund. Labours Sadiq Khan passar ofta på att påpeka att han växte upp i ett subventionerat bostadsområde och att hans far var busschaufför. De konservativas kandidat Zac Goldsmith pratar inte ofta om sin bakgrund, men alla vet att han kommer från en av Storbritanniens rikaste familjer.

Skillnaden mellan de två kandidaterna är stor. Sadiq Khans föräldrar var invandrare från Pakistan. Han har sju syskon och delade våningssäng med sin bror ända tills han var 24 år gammal. Khan studerade till advokat i London och har specialiserat sig på mänskliga rättigheter. Han är en av de första muslimerna som fått en post i en brittisk regering.

Han var Gordon Browns transportminister och skuggjustitieminister för Ed Miliband. Sadiq Khan har sagt att han vill bli en borgmästare för "alla Londonbor". Han har bland annat lovat att frysa transportavgifterna i staden i fyra år och vill också bygga 80 000 nya bostäder per år.

Zac Goldsmith är son till miljardären och affärsmannen sir James Goldsmith. Goldsmith studerade vid Eton och blev efter skoltiden chefredaktör för miljötidningen The Ecologist.

Han lär då ha sagt att han måste drogas för att gå med i det konservativa partiet. Men för sex år sedan blev han partiets parlamentariker i det välbärgade området Richmond Park i västra London. Hans starkaste ståndpunkt i borgmästarvalet är att flygplatsen Heathrow inte ska få en tredje landningsbana. Han vill att London ska bli en "tryggare och grönare stad". Men i en stad där 27 procent av invånarna lever i fattigdom uppfattas Goldsmiths rikedom som ett hinder.

Zac Goldsmiths kampanj mot Khan har också fått kritik. Ett brev från premiärminister David Cameron som beskriver hur stor respekt Goldsmith har "för Indien" skickades enligt brittiska medier ut till personer med "indiska namn". Något som gjort att de konservativa nu anklagas för att utnyttja kulturella stereotyper och driva en smutsig kampanj.

Labours kandidat Sadiq Khans familj kommer ursprungligen från Pakistan. Goldsmith har också kallat Khan för en "radikal" kandidat. Något som fått en del medier att kritisera de konservativa för att försöka använda Khans religion emot honom.

De mindre partiernas kandidater släpar efter i mätningarna. De grönas Sian Berry har sagt att hon vill stänga London City-flygplatsen och skapa en fackförening för hyresgäster. Liberaldemokraternas Caroline Pidgeon är den enda kandidaten som suttit i Londons styrande organ, London Assembly. Hon har lovat sänka transportpriserna och blåsa av de kontroversiella planerna på att bygga en trädgårdsbro över Themsen. Ukips kandidat Peter Whittle anser att invandringen från EU ökat bostadskrisen i staden och vill gå hårdare åt brottslighet.

Men de Londonbor som inte hittar någon att stödja hos de större partierna har ett brett fält att välja på. Artisten Morrissey funderar på att ställa upp för The Animal Welfare Party.

Populisten George Galloway som aldrig går miste om en chans i rampljuset ställer upp med löftet att minska på avgaserna. Och den 79-åriga sydafrikanen Lee Harris, som var en av de första vita medlemmarna i African National Congress, ställer upp för partiet "Cannabis is safer than alcohol".

London är en stad som oftast lutar åt vänster. Just nu leder Labours kandidat Sadiq Khan med 32 procent över de konservativas Zac Goldsmith på 25 procent.

Ukips kulturtalesman Pete Whittle kommer på tredje plats med 5 procent.

London fick sin första borgmästare år 2000 efter en folkomröstning om mer självstyre i den brittiska huvudstaden.

Valkampanjen inleddes den 21 mars. Alla kandidater måste nomineras av 330 personer, minst tio från varje stadsdel i London. Den sista chansen att ställa upp i valet är den 31 mars. Londonborna röstar den 5 maj.

Bostadspolitik, transportfrågor och hälsovården är de viktigaste frågorna för väljarna visar en undersökning av Yougov.

London bidrar årligen med omkring 20 procent av landets bnp till den brittiska ekonomin.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning