Ryssland varnar för motaktioner

Theresa May säger att den ryska staten "högst troligt" är inblandadBild: Lehtikuva/AFP/Daniel Leal-Olivas

Storbritannien utvisar 23 ryska diplomater och ställer in ett ryskt toppbesök efter giftattacken mot en tidigare dubbelagent.Premiärminister Theresa May säger att Ryssland gjort ett "tragiskt vägval" – medan Ryssland varnar för vedergällning.

Enligt Theresa May finns det inga andra förklaringar än att Ryssland är skyldigt till giftattacken mot den tidigare dubbelagenten Sergej Skripal.

– Det här innebär en olaglig våldshandling av den ryska staten mot Storbritannien, säger hon i ett tal inför det brittiska parlamentet.

23 ryska diplomater ska ha lämnat Storbritannien inom en vecka. Dessutom kapas de diplomatiska banden med Ryssland på högsta nivå – vilket bland annat innebär att en invit till den ryske utrikesministern Sergej Lavrov att komma till London dras tillbaka.

"Bemöter med sarkasm"

Enligt britterna var det ett nervgift som utvecklades i Sovjetunionen som användes mot den tidigare dubbelagenten Sergej Skripal och hans dotter Julia.

– De har behandlat användningen av militärt klassat nervgift i Europa med sarkasm, förakt och trots, säger Theresa May.

Den brittiska premiärministern hade tidigare givit Ryssland fram till midnatt i tisdags att förklara hur det sovjetiska giftet kunnat användas i Storbritannien. Ryssland vägrade att bemöta ett ultimatum.

– Många av oss såg på Ryssland efter Sovjet med hopp. Vi ville ha en bättre relation och det är tragiskt att president Putin har valt att agera på det här sättet, säger May.

Den brittiska regeringen och kungafamiljen kommer nu inte heller att resa till fotbolls-VM i Ryssland i sommar.

Utlovar motaktioner

Storbritanniens agerande är en "flagrant provokation" och de väljer en konfrontation med Ryssland, enligt det ryska utrikesdepartementet.

"Våra motåtgärder kommer inte att låta vänta på sig", fortsätter man.

Talmannen för det ryska federationsrådet, Valentina Matvijenko, säger till den statliga nyhetsbyrån Ria att landet kommer att svara "snabbt, hårt och på motsvarande sätt".

Utrikesdepartementet säger vidare att utrikesminister Sergej Lavrov aldrig har accepterat en inbjudan att komma till London.

Ministern själv sade tidigare under onsdagen att Storbritannien inte vänt sig till dem utan "fortsatt att iscensätta en politisk tillställning". Han har också hävdat att "anti-ryska aktörer" kan ligga bakom förgiftningen.

Säkerhetsrådet i krismöte

Storbritannien har kallat FN:s säkerhetsråd till ett krismöte på onsdagskvällen. Theresa May ska det senaste dygnet ha talat om saken med USA:s Donald Trump, Frankrikes Emmanuel Macron och Tysklands Angela Merkel.

Britternas allierade inom Nato erbjuder sig att hjälpa till i utredningen och uppmanar Ryssland att ge alla detaljer om det sovjetiska Novitjok-programmet, där giftet ska ha tagits fram.

Den ryske handels- och industriministern Denis Manturov säger till den ryska nyhetsbyrån Interfax att alla kemiska vapen från Sovjettiden har förstörts.

Väljer bort rysk gas

Storbritannien kommer också att vända sig till andra länder för att köpa gas framöver, säger Theresa May. Den ryska gasjätten Gazprom aviserar på onsdagen att de kommer att flytta hundratals jobb från sina kontor i Europa – det största är i London – till Sankt Petersburg.

Den brittiska mediemyndigheten Ofcom har sagt att det kan bli aktuellt att stoppa den statliga ryska tv-kanalen Russia Today. Regeringen kommer inte att lägga sig i deras hantering, säger May.

Artikeln har uppdaterats kl. 19.44.

Detta har hänt

Den 4 mars i år åt Sergej Skripal lunch på en italiensk restaurang i Salisbury tillsammans med sin dotter Julia. Därefter besökte de en pub. Några timmar senare hittades de båda på en parkbänk i närheten av en galleria. Skripals händer skakade då och hans blick var glasartad, enligt uppgifter.

De togs till sjukhus. Deras hälsotillstånd är fortfarande kritiskt. Även den första polisen som hjälpte dem befinner sig på sjukhus.

Storbritanniens premiärminister Theresa May har sagt att prover från platsen visar spår från ett nervgift av en sort som utvecklades i Sovjetunionen.

Det är oklart hur giftet har använts mot far och dotter. Brittiska myndigheter har uppmanat runt 500 personer som besökt pubar och restauranger i Salisbury att tvätta sina kläder och ägodelar sedan de hittat spår av nervgift.

Sergej Skripal, 66, var tidigare överste i den ryska militära underrättelsetjänsten men dömdes till fängelse 2006 för att ha sålt hemliga uppgifter till Storbritannien. Skripal lämnades ut till Storbritannien 2010 i en utväxling mot tio ryska spioner som gripits i USA. Han bosatte sig i småstaden Salisbury sydväst om London.

Källa: AFP

Svenska Sigtunaskolan lockar med högklassiga studier i anrik och internationell miljö

Intresserad av en internationell gymnasieutbildning och av att testa dina vingar utomlands? På svenska Sigtunaskolan Humanistiska Läroverket kan det förverkligas under trygga och inspirerande förhållanden som samtidigt öppnar många dörrar. 15.2.2019 - 09.22