London bygger lyxiga luftslott

Just nu byggs 420 nya skyskrapor i London. Bilden är tagen i Nine Elms sydväst om London som förvandlas till en mix av kontor och bostäder. Bild: EPA-EFE/WILL OLIVER

De har en bar på taket, privata gym, ett spa och en egen bio – men inga köpare. Drygt 15 000 lyxlägenheter i London står tomma. Fastighetsutvecklarna har fokuserat på utländska investerare och hamnat i otakt med det Londonborna behöver, säger en expert på stadsplanering till HBL.

Under de senaste åren har lyftkranarna blivit en vanlig syn i London. Byggprojekten kring Themsen skulle göra London till det mäklarna kallat en "vertikal stad". Men hälften av de 1 900 lyxbostäder som byggdes i fjol ligger fortfarande osålda på marknaden.

Tio av lyxlägenheterna i skyskrapan The Shard vid London Bridge väntar fortfarande på köpare. De stod klara för fem år sedan och kostar omkring 56 miljoner euro styck. En talesman för Real Estate Management, skyskrapans fastighetsförvaltare, säger till The Guardian att bostäderna är "tomma skal".

Enligt Molior, ett företag som sammanställer statistik från fastighetsbranschen, står drygt 15 000 lyxbostäder i London tomma.

– Bostadsmarknaden i London har blivit ett kasino för internationella investerare. Lyxbostäderna byggdes inte för att folk skulle bo i dem, de är investeringsobjekt, säger Tim White på LSE Cities, London School of Economics forskningscenter för stadsplanering och urbanisering.

Enligt Tim White har fastighetsutvecklarna hamnat i otakt med det Londonborna egentligen behöver.

– Vi har nu ett överutbud på lyxlägenheter. Det här är ett nytt problem. Om ingen flyttar in kan det leda till tomma gator och döende områden.

En rapport för the Greater London Authority, som sköter om Storlondons förvaltning, visar att fastighetsutvecklarna förlitat sig på utländska köpare för att finansiera byggprojekten. Bostäderna har sålts utifrån planritningar på stora bostadsmässor i Asien eller Mellanöstern. En del av de utländska investerarna hoppades göra vinst genom att sälja då bostaden blev klar.

Enligt Steven Heard, vd för MyLondonHome, en mäklare som specialiserat sig på att sälja nybyggen till investerare, är många utländska köpare desperata att sälja. Heard säger till the Guardian att hundratals investerare från Asien förlorat flera hundratusen pund då de försökt sälja bostäderna vidare.

Hela lyxmarknaden i London har saktat ner. Mellan 2016 och 2017 sjönk priserna i Knightsbridge och Mayfair med 12 procent. En mäklare säger till the Guardian att säljare med fastigheter som kostar mer än 5,6 miljoner euro tvingats sänka priserna med mellan tio och tjugo procent för att hitta köpare.

Enligt mäklaren Knight Frank steg priserna igen med 0,8 procent i Mayfair mellan januari 2017 och 2018. De ser det som ett tecken på att marknaden håller på att stabiliseras.

Knight Frank och andra mäklare anser att den före detta finansministern George Osbornes stämpelskatt haft en större inverkan på lyxmarknaden än osäkerheten kring brexit. Från och med 2015 betalar köparen en skatt på 12 procent av priset på fastigheter som kostar mer än 1,7 miljoner euro. Om köparen äger andra fastigheter stiger skatten till 15 procent. De sjunkande priserna var ett sätt för säljarna att neutralisera skatten.

Enligt Tim White har bostadskrisen i London två sidor. Den ena ytterligheten är spöktornen, den andra är stigande hyror och rekordlånga väntelistor för subventionerade bostäder som ofta är i dåligt skick.

– Lyxbyggena har förvrängt hela marknaden och vi har glömt bort hurdana bostäder London behöver.

Den brittiska huvudstadens befolkning växer och väntas stiga till över tio miljoner år 2030. Hyrorna är höga och många Londonbor har inte råd att köpa. Medelpriset på en bostad i London ligger på 560 000 euro, medellönen i London är 38 000 euro per år.

Londons borgmästare Sadiq Khan lovade under sin valkampanj 2016 att hälften av alla bostäder som byggs i huvudstaden ska vara förmånliga. Sedan dess har löftet blivit en "långsiktig målsättning".

Det har lett till konflikter inom Labour där partiledaren Jeremy Corbyns anhängare kräver tuffare tag. Konflikten har spridit sig till en del av Londons lokalfullmäktigen som försöker stoppa nybyggen. Lokalvalen i maj har gjort frågan extra känslig.

Men fastighetsutvecklarna fortsätter bygga lyxigt så länge de kan. Just nu byggs 420 nya skyskrapor i London.

Fakta

Nedåtgående trend

I fjol byggdes 1 900 bostäder som kostar mer än 18 000 euro per kvadratmeter. Mindre än hälften av dem har sålts uppger bostadsstatistikföretaget Molior London.

Över 14 000 bostäder som kostar mellan 12 000 och 18 000 euro per kvadratmeter ligger på marknaden. Medelpriset för en lägenhet i London är 10 600 euro per kvadratmeter.

Mellan 2015 och 2016 byggdes närmare 7 000 förmånliga bostäder i London. Det är det lägsta antalet på åtta år och 66 procent mindre än föregående år.

Enligt mäklaren Savills vill närmare 60 procent av köparna i London köpa bostäder som kostar mindre än 5 455 euro per kvadratmeter. Bara 25 procent av alla nybyggen möter efterfrågan.

Antalet bostadsköp i London minskade med 20 procent under de senaste fyra åren.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03