Lönar det sig att bli företagare i Finland?

Vi vet att det kan vara ett stort steg från att vara anställd till att bli företagare. Riskerna upplevs stora och sociala tryggheten är dålig.

Finlands ekonomiska utveckling har igen blivit ett samtalsämne efter att Finansministeriet för några dagar sedan publicerade en rapport om den ekonomiska utvecklingen. Det som väckte mest diskussion var att Finlands ekonomiska utveckling hänger efter de övriga nordiska länderna.

Trots att pandemin inte släppt sitt grepp är det viktigt att vi ser framåt. Den här krisen kommer att påverka vår ekonomiska utveckling. Vi blir tvungna att ta mera lån för att stimulera ekonomin, i den krissituationen vi har är det en självklarhet.

De pengar vi använder för att stimulera ekonomin måste användas strategiskt. Det har också regeringen signalerat. Vi har nu chans att satsa på utvecklandet av vår infrastruktur och göra satsningar som stöder en grön omställning. Det här skapar grund för nya investeringar som vårt land behöver.

Det är viktigt att i det här läget också stärka företagens verksamhetsförutsättningar. Vi vet att pandemin slagit hårt. I Helsingfors centrum kämpar butikerna med allt färre kunder medan kulturbranschen har det svårt i och med alla begränsningar som omöjliggör den vanliga konstnärliga verksamheten.

Ett företagarvänligare klimat i samhället kräver åtgärder både av staten och av kommunerna. Kommunen har en central roll att främja företagsamhet lokalt. Företagen är viktiga lokalt, de skapar sysselsättning, livskraft och skatteintäkter för välfärden.

Regeringen har redan gjort en del satsningar för det här. Sänkningen av elskatten är en konkret åtgärd som kommer att medföra nya investeringar i Finland. Skattepolitiken överlag behöver också diskuteras. Att höja skatter nu skulle inte ge önskad effekt. Vi måste få människor att konsumera och företag att investera. Skattehöjningar hämmar båda.

En företagarvänlig attityd i samhället behövs. Vi vet att det kan vara ett stort steg från att vara anställd till att bli företagare. Riskerna upplevs stora och sociala tryggheten är dålig. Då socialskyddsreformen görs bör man stärka företagarnas sociala trygghet. På en allmän nivå behöver vi också uppmuntra mer till företagsamhet. I skolorna har man öppnat för olika kurser i företagsamhet vilket vi behöver utveckla ännu mera.

Finlands ekonomiska utveckling är beroende av stärkta verksamhetsförutsättningar för företag. Vi brukar säga att välfärden måste skapas innan den kan fördelas, och den matematiken fungerar även nu. Genom strategiskt långsiktiga beslut kan vi stärka möjligheterna för företagen i Finland och skapa en högre sysselsättning och bättre välfärd för alla.

Henrik Wickström, vice ordförande, SFP

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning