Stadsborna får lägga om rutten då lokaltågen står stilla i huvudstadsregionen – HRT försöker lappa med extra bussar

Mari Granqvist fick lov att ta bussen till centrum i stället för tåget på grund av strejken under torsdagen. Bild: Kristoffer Åberg

Lokaltågen står stilla. Uppskattningsvis tiotusentals tågresenärer i huvudstadsregionen påverkas. Fler passagerare väntas i bussarna.– Jag tog en tidigare buss för att undvika trängsel, säger Neea Pistari, en av dem som får lägga om sina rutter på grund av tågkonflikten.

Järnvägsbranschens fackorganisation RAU meddelade på onsdagen om en två dagars strejk. Alla VR:s och Helsingforsregionens trafiks (HRT) lokaltåg har ställts in.

RAU uppger att orsaken till strejken är de förändringar som kommer att införas bland lokförarna hos HRT i juni 2021.

HRT meddelade först att man inte ordnar ersättande trafik. De ersättande alternativa förbindelserna finns i Reseplaneraren. Senare meddelade HRT trots allt att en del av busslinjerna har några extra turer på torsdag.

Neea Piistari som vi möter vid Helsingfors centralstation fick ta buss i stället för lokaltåg när hon skulle in till jobbet i centrum i dag.

– Vanligtvis tar det 30 minuter, men nu räckte det 45 minuter. Jag tog en tidigare buss för att undvika trängsel, säger hon.

Också Mari Granqvist påverkades av strejken. Hon bor i Malm och fick åka buss i stället, vilket räckte 15-20 minuter längre än vanligt.

Inne på stationen vid tågspåren står det en lång rad med "inställt" skrivet i rött på informationstavlan. VR har placerat ut konduktörer för att ge råd åt passagerare som inte kände till strejken.

Det var ödsligt i Järnvägsstationen i Helsingfors centrum på torsdagen. Bild: Kristoffer Åberg

Salla, och en annan kvinnlig konduktör som inte vill uppge sitt namn, berättar att de varit på plats sedan klockan 5.30 respektive 6.00 i morse.

– Flest folk kom och ställde frågor efter klockan 6, efter det har det varit lugnt, säger konduktören.

Knepigast har det varit för dem som vill ta sig till Hyvinge eller Träskända. De behöver ta flera bussar. De två konduktörerna upplever att de flesta passagerare kände till strejken, och därför inte kom till järnvägsstationen.

Läs också: Här är orsakerna till lokförarnas protest: Beskyllningar om brutet löfte och lunchpaus utan lön

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning