Lokförarna träffade Berner – inga nya tågstrejker i sikte

Transportfacken och Anne Berner har börjat diskutera med varandra efter beskedet att öppna upp passagerartrafiken för konkurrens och spjälka upp VR på flera bolag.

Efter förra veckans lokförarstrejk har transportfacken nu valt att sätta sig ner vid samma bord som kommunikationsminister Anne Berner (C) som tänker öppna upp tågpassagerartrafiken för konkurrens. Beskedet att stycka upp VR och låta privata aktörer börja konkurrera om tågpassagerarna fick transportfacken att gå i taket och resulterade i en lokförarstrejk för en dryg vecka sedan.

Men nu har de två parterna åtminstone till synes lagt ner stridsyxorna och försöker komma vidare. På onsdagen kom man överens om att transportfacken får tillgång till alla undersökningar och kalkyler som ministeriet har haft som grund för beslutet att öppna upp passagerartrafiken för konkurrens.

– Det här är en stor förändring och vi ser allvarliga hot. Därför är det bra att vi får en diskussionskanal. Framtiden får utvisa vad som händer, men finns det gemensam vilja tror jag att vi kan få en lösning till stånd. Konkurrens i sig är inget problem, utan hur konkurrensen ska gå till, säger lokförarfackets ordförande Tero Palomäki efter träffen hos Berner.

Här kom man överens om att regelbundet träffas under arbetets gång.

Ministern lovar VR:s anställda att de får behålla samma arbetsvillkor då de flyttar över till privatägda bolag. Mest oroade är lokförarna över planerna att skapa ett särskilt materialbolag för VR:s tåg. På den här punkten tänker Berner inte ge sig.

– Vi anser att det behövs ett materialbolag, men hur det byggs upp kan vi diskutera, säger Berner.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00