Lokalpolitiker frigavs – en person åtalas för mordförsök på sannfinländsk valchef

Den sannfinländska kommunpolitikern Pekka Kataja misshandlades svårt i sitt eget hem. Bild: Hannu Rainamo/Lehtikuva

Centralkriminalpolisen misstänkte tidigare två personer för mordförsök på Pekka Kataja, Sannfinländarnas valchef i Mellersta Finland. Men bara den ena åtalas.

Åklagaren har väckt åtal för mordförsök och grovt hemfridsbrott – alternativt medhjälp till dessa brott – i fallet där två personer trängde sig in i den sannfinländska kommunpolitikern Pekka Katajas hem i Jämsänkoski i somras. Den sannfinländska valchefen Kataja fick livshotande skador, enligt polisen.

På sjukhuset diagnostiserades Kataja bland annat med hjärnblödning, skallfraktur och brutna revben.

Två män har suttit häktade misstänkta för mordförsök. Den ena häktades i september, den andra i oktober. De två männen är bekanta med varandra.

Den man som nu åtalas för mordförsök och grovt hemfridsbrott är född 1979. Han har i förundersökningen bestridit att han gjort sig skyldig till brott.

Den andra misstänkta, en man född 1981, frigavs däremot i början av februari. Det är frågan om politikern Teemu Torssonen, medlem i stadsfullmäktige i Jyväskylä. Han var tidigare medlem i Sannfinländarna, men har uteslutits ur partiet.

"För hans del har man fattat ett beslut om åtalseftergift på 'inga bevis'-grunder", skriver åklagaren.

Stämningsansökan inlämnades till Mellersta Finlands tingsrätt under tisdagen. Huvudförhandlingen börjar den 23 februari.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning