Lokal-Tapiola samarbetade med hackare

Bild: SPT/Carl-Anton Storbacka

Försäkringsbolaget Lokal-Tapiola bjöd in 50 hackare som försökte bryta in sig i bolagets datasystem senaste helg.

De inbjudna hackarna hittade upp till 30 säkerhetsbrister i Lokal-Tapiolas datasystem. Upptäckterna belönades med gage på sammanlagt 7 000 euro.

Hackningen försiggick i 11 team i åtta timmar under helgen. Hackarna jobbade i datatekniska miljöer som inte äventyrade Lokal-Tapiolas kunders säkerhet. De sårbara säkerhetsbristerna hittades i ett system som ska vidareutvecklas och lanseras senare.

– Samarbetet med hackare är ett utmärkt sätt för oss att få respons på sårbarheter i våra datasystem, vilket hjälper oss att utveckla våra tjänster, säger Leo Niemelä som är chef för it-säkerhet på Lokal-Tapiola.

Evenemanget utgjorde en del av ett så kallat Bug Bounty-program där man betalar gage till hackare som upptäcker säkerhetsbrister. Programmet har efter lanseringen 2015 genererat över 600 datasäkerhetsrapporter som har tagits fram av finländska och utländska hackare. Hackarna har fått sammanlagt 107 000 euro i arvoden för sina insatser sedan programmets begynnelse.

– I takt med att cyberkriminaliteten ökar är det många företag och aktörer i offentliga sektorn som följer vårt exempel och lanserar sina egna hackerprogram. Skatteförvaltningen hör till dem, säger Niemelä i ett pressmeddelande.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning