Lojobon som fick historiens största lottovinst: "Tack till pensionärerna"

Historiens största lottovinst vanns med en rad spelad på MK Market i Lojo. Bild: Lehtikuva/Mikko Stig

Mannen som vann 15,5 miljoner euro har lottat tidigare och alltid drömt om storpotten, men hittills bara vunnit några tior. Nu slog drömmen in.

I lördags spelades en lottorad som gav den största enskilda vinsten i Finlands historia. Summan på femton och en halv miljoner euro betalas ut till vinnaren om tre veckor.

Största lottovinsterna genom tiderna

1. 15,5 miljoner euro: Lojo, omgång 6/2019

2. 14,5 miljoner euro: Ruokolahti, omgång 22/2018

3. 13,3 miljoner euro: Lahtis, omgång 15/2014

4. 12,8 miljoner euro: Helsingfors, omgång 36/2013

5. 12,2 miljoner euro: Helsingfors, omgång 43/2012

6. 10 miljoner euro: Kempele, omgång 13/2018

Mannen som tog kontakt med Veikkaus kundtjänst säger att han kollat sin rad flera gånger.

– På lördagar brukar jag bara kolla stryktipset. Gällande lotto brukar jag alltid tänka att det inte är så bråttom. På söndagen tittade jag sedan på min kupong, på en rad hade jag fyra rätt och en siffra ifrån att ha fem rätt. Jag tänkte på hur nära fem rätt jag var.

Men sedan kom mannen till raden längst ner.

– Jag kontrollerade och tittade på siffrorna, och kontrollerade igen men kunde inte tro det var sant. Jag sade till min fru att vet du vad, nu smällde det ordentligt. Hon tror fortfarande inte att det är sant att vi har vunnit.

Mannen tackar pensionärerna för vinsten.

– Jag var på väg till ABC-stationen för att köpa lottoraden, men som tur svängde en hel busslast med pensionärer in på stationen när jag var på väg. Jag tänkte att jag inte orkar vänta utan köper min rad på butiken senare. Pensionärerna är ännu en gång till stor nytta, säger vinnaren till Veikkaus.

En rad med sju rätt hade inte spelats på femton dragningar efter varandra, vilket gjorde den här vinstsummen historisk. Vinnaren var den enda i landet som hade en sju rätt-rad.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46