Löjliga rykten om Räikkönen

Saubers löfte Charles Leclerc och veteranen Kimi Räikkönen hör till de mest omtalade F1-förarna för tillfället.Bild: Lehtikuva/Gerard Julien

Nu börjar alla ryktena om Kimi Räikkönens och hans framtid bli rent ut sagt löjliga. Silly season som allra värst.

Det senaste är att efter sommaruppehållet kommer Charles Leclerc att ta över Räikkönens bil hos Ferrari samtidigt som "Iceman" flyttar till Sauber, som var hans första team i formel 1. Det vore en rejäl degradering och frågan är väl om Räikkönen över huvud taget skulle gå på det. 2013 vägrade han ju köra säsongens två sista lopp för Lotus för att han inte fått betalt. Officiellt hette det att han opererat ryggen och behövde vila fyra veckor.

Varför skulle Ferrari byta ut en rutinerad förare mot en som inte ens tio formel 1-lopp. Ryktet om ett snabbt byte startade med att en webbsajt skrev att man hade fått en fingervisning från Sauber att ett byte kanske kunde ske till Belgiens GP den 26 augusti. Förslaget skall ha kommit från högste Fiat-chefen, Sergio Marchionne.

Sajten skriver också att Räikkönen är fortfarande mycket populär hos Sauber, som han körde för 2001. Låter lite underligt för antagligen de enda som är kvar i stallet är Josef Leberer, som är stallets fystränare och stallmanagern Beat Zehnder.

Vad säger Saubers teamchef Frederic Vasseur om ryktet?

-Mitt arbete som chef är att koncentrera mig på den aktuella situationen. Vill inte slösa bort tid med att tänka på framtiden.

Det är vad man kan kalla ett ointressant svar.

I Maranello finns det två grupper, som ibland har svårt att komma överens.

Den ena vill ha stabilitet och vill ge Kimi ett nytt ettårskontrakt med motivationen ja till stabilitet och nej till risk. Den andra tycker tvärtom och vill ge den nya generationen, Charles Leclerc och Antonio Giovinazzi, en chans. Hittills har den gruppen inte lyckats vinna den interna maktkampen. Den här gången har de en stor chans att få genom sitt krav tack vare Leclercs framgångar.

Ett annat rykte om Kimi som inte försvunnit är att han kanske börjar köra rally igen med Toyota. Teamet sköts och organiserats från Finland och i ledningen sitter gamla vänner till Räikkönen. Stallchef är Tommi Mäkinen och Kai Lindström är manager. När Kimi körde rally 2010 och 2011 var Lindström kartläsare.

Fredrik af Petersens Formel 1-expert

Svenska Sigtunaskolan lockar med högklassiga studier i anrik och internationell miljö

Intresserad av en internationell gymnasieutbildning och av att testa dina vingar utomlands? På svenska Sigtunaskolan Humanistiska Läroverket kan det förverkligas under trygga och inspirerande förhållanden som samtidigt öppnar många dörrar. 15.2.2019 - 09.22