Lohela talade på finska i Stockholm

Bild: Lehtikuva/Jussi Nukari

Lohela höll sitt tal på finska och talet simultanöversattes till svenska.

Marika Kuusakoski (HBL 23.10) antar att riksdagens talman Maria Lohela vid ett seminarium i riksdagen i Stockholm av artighetsskäl nu om någonsin måste ha talat svenska. Tyvärr var det inte så. Lohela höll sitt tal på finska och talet simultanöversattes till svenska. För att kunna höra översättningen måste kronprinsessan Victoria och övriga svenskar ta på sig hörlurar. Allt detta syns och hörs på Sveriges riksdags webb-tv, som finns på nätet.

Att Lohela, som är talman i vår tvåspråkiga riksdag, valde att läsa upp sitt tal på finska inför denna publik tycker jag inte var artigt. Hörlurarna verkade dessutom opraktiska och missklädsamma.

Talets innehåll var däremot utmärkt. Lohela kunde gärna hålla det också i vår riksdag – här går det bra på finska.

Kaj-Kristian Eskelin Helsingfors

Pippi skuttar omkring på Finns sommarteater

Pippi Långstrump, Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump, är en av Astrid Lindgrens mest kända och populära figurer. Sommaren 2019 skuttar hon omkring på Finns sommarteaters (tidigare Glims sommarteater 1973-2005) scen i Esbo till Georg Riedels välkända musik. Senast spelades Pippi på Finns år 2006 och det var alla tiders publiksuccé på sommarteatern med nästan 6000 åskådare! Då spelades huvudrollen av Josefin Silén, som sedan dess utbildat sig till musikalartist i Sverige och i höst spelar Esmeralda i Ringaren i Notre Dame på Tampereen Teatteri. 29.3.2019 - 07.54