Lohela: Nu får det vara slut med Sannfinländarnas klavertramp

Talman Maria Lohela och riksdagsledamot Kimmo Kivelä (Sannf) i riksdagen som på onsdagen organiserade sig inför nytt riksmöte. Bild: Markku Ulander

Riksdagens talman Maria Lohela hoppas att domen mot Teuvo Hakkarainen blir det sista klavertrampet som de Sannfinländska riksdagsledamöterna gör.

– Jag hoppas att det dåliga uppförandet och tabbarna bland Sannfinländarna entydigt upphör. Jag hoppas att inte ett enda fall mer kommer, sade Maria Lohela med eftertryck i riksdagen på onsdagen.

Teuvo Hakkarainen undgick med en anmärkning av riksdagsgruppen för bötesdomen han fick för sina skriverier på Facebook och som smädade muslimer.

– Han har straffats och riksdagsgruppen har enhälligt tillrättavisat honom. Jag nöjer mig också med det men ett gott exempel visar det inte, sade Lohela.

Hakkarainen å sin sida sade att han tänker fortsätta skriva men att han i framtiden kommer att välja sina ord noggrannare.

– Hade jag skrivit "nästan alla muslimer" skulle det inte ha kommit någon dom. Jag måste vara noggrannare men åsikterna ändras inte.

Hakkarainen skrev på Facebook i juli att "alla muslimer är inte terrorister men alla terrorister är muslimer". Han dömdes i januari till böter för hets mot folkgrupp. Han har inte överklagat domen.

Anmärkningen fick Hakkarainen för domen och framför allt för skriverierna på Facebook som ledde till domen, uppger riksdagsgruppens ordförande Sampo Terho. 

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning