Löfven vill kompromissa – men inte om statsministern

Stefan Löfven får en besvärlig sonderingsrunda i det låsta läget i Sveriges riksdag. Bild: Lehtikuva-AFP/Pontus Lundahl

Stefan Löfven fick i uppdrag att sondera om han kan återvända som Sveriges statsminister. Någon annan post i regeringen i Stockholm kan han inte tänka sig. Om annat kan han kompromissa.

Nummer två i ordningen att sondera för en ny svensk regering blir den nuvarande statsministern i övergångsregeringen Stefan Löfven från Socialdemokraterna. Den svenska riksdagens talman Andreas Norlén gav på måndagen uppdraget vidare till honom efter att moderatledaren Ulf Kristersson på söndagen gav upp sina försök att bilda en alliansregering.

Stefan Löfven ville vara kompromissvillig inför sin runda av regeringsförhandlingar. Bland det första han spontant nämnde inför pressen i Stockholm var att diskutera reformer inom arbetsrätten och ett flexiblare företagsliv i Sverige.

– Tiderna då vi (socialdemokrater) hade egen majoritet i Sverige är sedan länge över, sade Löfven. Det här handlar inte nu om att få som man vill, det har de senaste veckornas turer visat.

Socialdemokraterna gjorde för en månad sedan ett historiskt dåligt val, men har fortfarande 100 mandat av 349 i Sveriges riksdag och är dess största riksdagsgrupp.

Stefan Löfven är för tillfället tjänstgörande statsminister tills en ny regering har tillträtt. Som ordinarie statsminister är han redan avsatt av de borgerliga partierna och Sverigedemokraterna med rösterna 204 mot 142.

"Vi är ingen sjukdom som går över"

Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson beklagade sig på måndagen över att inget av de andra svenska partierna fortsättningsvis vill samtala med SD som fick närmare 18 procent av rösterna i valet.

– Man behandlar oss som ett styvbarn, som en sjukdom som kommer att gå över, sade Jimmie Åkesson på måndagen i riksdagen. Ingen vill förhålla sig till oss, men alla gör det ändå hela tiden.

Sverigedemokraterna är riksdagens tredje största parti. Ändå betraktade den i övrigt formellt och juridiskt noggrant agerande talman Andreas Norlén det inte som sannolikt att Jimmie Åkesson ens ombeds sondera för en regering.

Förvirrande Allianstaktik

Moderatledaren Ulf Kristerssons försök att bilda en alliansregering med fyra partier klappade samman kring veckoslutet. Det var efter att Kristersson i fredags publicerade en idé om en öppen borgerlig regering som de andra partierna efterhand kunde ha anslutit sig till.

Särskilt mittenpartierna Centern (C) och Liberalerna (L) uppfattade det som ett ultimatum och tog oväntat starkt avstånd från det. C och L har tillsammans 15 procent av mandaten i Sveriges riksdag.

På måndagen verkade luften ändå ha rensats och Centerledaren Annie Lööf bedyrade fortfarande att hennes mål är att Alliansen håller ihop och att Ulf Kristersson ännu ska ha en chans som statsminister.

– Vi har förutom ytterlighetspartierna Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna sex partier i Sveriges riksdag som behöver sätta sig ner och prata med varandra, sade Lööf.

De taktiska gåtorna förvirrade de politiska journalisterna i riksdagen. Flera betraktade det som sannolikt att Alliansen strävar efter att hålla ihop under den kommande mandatperioden, även om inte alla fyra allianspartier vill ingå i regeringen.

En stor samlingsregering av tysk (eller finländsk modell) avvisades på måndagen av Stefan Löfven. Precis som Ulf Kristersson och Kristdemokraternas Ebba Busch Thor gjort hänvisade han med liknande formuleringar som de till att en sådan behövs först när landet befinner sig i "kris eller krig".

Klockan tickar i Sveriges riksdag. Om en månad, den 15 november behöver riksdagen anta den ena av det svenska riksdagsårets två budgetar. Ju längre regeringsprocessen drar ut på tiden, desto mindre kommer man att kunna påverka den rödgröna budget den tjänstgörande finansministern Magdalena Andersson (S) annars lägger fram.

Skapa din framtid vid Yrkeshögskolan Novia

Yrkeshögskolan Novia är en studerande- och arbetslivsnära entreprenörsmässig högskola med högklassig utbildning på fyra orter: Vasa, Åbo, Raseborg och Jakobstad. Novia har ca 4000 studerande, och vi tog pulsen på några av dem. 19.3.2020 - 15.23

Mer läsning