Löfven vill höja skatt för de allra rikaste

Statsminister Stefan Löfven (S) vill sitta kvar och vill höja skatt för de "allra rikaste". Bild: TT / Erik Simander

De "allra rikaste" kan bidra mer, anser statsminister Stefan Löfven (S) och går till val på att ta ut mer skatt av dem framöver.Löfven är inställd på att sitta kvar. Vill de borgerliga försöka ta över får de förlita sig på SD-stöd, Socialdemokraterna tänker inte släppa fram dem.

– Det kan de glömma, säger S-ledaren i TT:s partiledarintervju inför valet den 9 september.

Stefan Löfven sitter vid Harpsundssjön någon dag efter det att regeringen överlagt om budgeten på Harpsund och lagt fram den ekonomiska prognosen. S talar om stark ekonomi och har vid valvinst lovat att skjuta till minst 30 miljarder kronor i välfärden fram till 2022.

Av det ekonomiska reformutrymmet för nästa mandatperiod har S redan utfärdat vallöften för 20–25 miljarder kronor. Där finns pengar till bland annat kommunerna, vården och satsningar på pensionärer. Konjunkturinstitutet har sagt att det behövs 70 miljarder i kommunerna för att klara verksamheten.

Socialdemokraterna hade ännu inte, den 19 augusti, lagt fram något valmanifest.

Partiet har under våren lyft fram ett antal områden.

1. Sverige ska bli tryggare, med en bättre välfärd och hårdare tag mot brottslighet.

2. Ta tag i samhällsproblem och öka tryggheten.

3. Bättre välfärd, lag och ordning och snabbare integration.

Det senaste året har S lagt en rad enskilda vallöften på de utpekade områdena.

Däribland finns 20 miljarder i statsbidrag till kommunerna samt ytterligare större förslag om sänkt skatt för pensionärer samt högre pensioner, fler anställda i vården och omsorgen, och en halv miljard för kortare köer till cancervården.

Där finns en striktare migrations- och integrationspolitik, begränsning av vinster i skolan och äldreomsorgen, stopp för nya friskolor, program mot gängbrottslighet och 10 000 fler polisanställda till 2024.

Huvudmotståndare är M och SD.

Höja skatt

Mer pengar ska komma in genom att fler arbetar, enligt Löfven. Men han vill även höja skatten för att nagga stora kapitalinkomster i kanten. Han flaggade för det i våras och säger att S måste "leverera" på det.

– De som har det allra, allra bäst ställt och som tjänar mest på kapitalinkomster kan bidra lite mer. Vi får återkomma med ett konkret förslag.

TT: Så det är ett vallöfte, om man ska uttrycka det så?

– Vi har så mycket att göra på välfärdens område, vi har klyftor i vårt land och inte minst de som har stora kapitalinkomster kan bidra mer.

Enligt Löfven kan det bli ett bra tillskott om man lägger samman några förslag med sikte på sådana inkomster.

På frågan om det är Vänsterpartiet, som föreslagit en ny skattepolitik för förmögenheter, arv och kapital, som inspirerat säger Löfven:

– Nej, nej, det är traditionell socialdemokratisk politik: Av var och en efter förmåga, åt var och en efter behov.

Skattepropåerna ska, enligt vad TT erfar, finnas med när S lite tätare in på valet lägger fram sitt valmanifest.

Inte så enkelt

Dock ska nog väljarna inte förvänta sig förslag i det som helt förändrar spelplanen.

– Det är inte så enkelt att man bara har en gamechanger, men det är många som frågar efter den, säger Löfven.

Han lyfter S valmantra om att det den 9 september handlar om att välja mellan skattesänkningar och investeringar. Det är det som, enligt honom, är skiljelinjen i svensk politik, inte migrationsfrågan.

Socialdemokraterna har utfäst sig att skärpa migrationspolitiken och Löfven håller fast vid att det borde komma betydligt färre asylsökande till Sverige än de uppemot 29 000 per år som Migrationsverket förutspår. Men hur strikt Sveriges lagstiftning blir beror på om det blir en uppgörelse i EU eller inte, där många länder vill strama åt.

– Den ska vara i nivå med övriga EU. Den kan inte ligga annorlunda än EU.

...att S, vilket Löfven hävdar är fel, beskrivs som ett förvaltarparti utan kraft för nya idéer och reformer:

En del av socialdemokratin måste vara som den var förr, välfärd ska komma alla till del, människor ska vara i arbete, du ska ha en social trygghet – det är ingen skillnad mot tidigare. Den nya kontexten är, inte minst med klimathotet, att vi ser den stora möjligheten att modernisera vårt land, på ett jämlikt sätt.

...debatten och kritiken mot regeringen för hanteringen av statlig assistansersättning inom LSS-lagen till funktionshindrade och utredningen om den:

LSS är ju en lagstiftning som bevisligen inte fungerar, annars hade inte domstolarna kunnat döma som de gjorde. Därför satte vi stopp för tvåårsomprövningarna och sedan ska rättigheten garanteras.

....att han funderar på att göra politik som ger föräldrar mer tid för barnen:

Jag vet inte riktigt hur, men här måste vi helt enkelt åstadkomma något. Jag hör mycket att föräldrarna säger att de vill ha mer tid med barnen.

...om förra valets löfte att höja till 80 procent i a-kassan och sjukförsäkringen, även efter 100 dagar:

Vi har tagit kliv i arbetslöshetsförsäkringen och höjt taket i sjukförsäkringen och så måste det fortsätta. Vi behöver göra mer på sjukförsäkringen – man kan säga så här: traditionellt har S tittat på ersättningen, men minst lika viktigt är det hur man får tillbaka människor i arbete och där måste vi lägga mer resurser.

...om hur migrations- och asylreglerna i Sverige ska se ut när den tillfälliga lagen går ut nästa sommar

Den ska vara i nivå med övriga EU. Det är det som är hela min poäng. Den kan inte ligga annorlunda än EU

Har spurtat dåligt

Jämfört med valresultatet 2014 och historiska siffror är partiets opinionsläge uselt. Partiet brukar vara dåliga spurtare.

– Vi utgår från att vi blir det största partiet. Så blir det också, säger Löfven.

TT: Vad är sannolikheten för att du ska bli statsminister, det ser ganska dåligt ut nu?

– Nej, men titta på blocken, då skulle jag säga att det inte ser dåligt ut. Jag gör bedömningen att vi har en uppåtgående trend.

TT: Hur ska du klara att bli statsminister om de borgerliga och Sverigedemokraterna gör som de säger och röstar emot dig?

– Vill de bilda en majoritet där de borgerliga tar direkt stöd eller indirekt stöd av SD så är det upp till dem. Jag tror dock att det långt, långt in i det borgerliga lägret finns ett starkt ogillande inför att bli passivt eller aktivt beroende av SD.

Om SD inte röstar emot honom skulle han kunna fortsätta. Löfven anser inte att det vore lika med att ta passivt stöd av SD och om SD agerar så kan han inte göra något åt det.

Är det möjligt?

Inför valet 2014 lovade S att Sverige ska ha EU:s lägsta arbetslöshet 2020. Det ser fjärran ut. Enligt S behövs det 200 000 jobb till och ny politik, men det ska ske på bara två år när bedömare ser risk för sämre tider. Löfven framhåller att 313 000 jobb tillkommit under den gångna mandatperioden.

– Är då 200 000 till möjligt? Det är klart det är, vi har sällan sett så mycket investeringar i industrin och i dag har vi 120 000 jobb som inte är tillsatta.

Han hävdar att de förslag som regeringen drivit igenom på utbildnings- och arbetsmarknadsområdet nu kan börja ge resultat genom fler i arbete, trots att startsträckan har varit lång.

– Nu behöver vi inte börja om, det är klart att det går snabbare då, det är det här som är strukturreformer.

Vi publicerar TT:s intervjuer med de svenska partiledarna under veckan. Du hittar dem här:

4. 9 Fullt klimatfokus för Fridolin

4.9 Annie Lööf backar inte en tum om SD

5. 9 Ebba Busch Thor slåss för överlevnad

5.9 Löfven vill höja skatt för de allra rikaste

6.9 Åkesson varnar S och M för att nobba SD

6.9 Björklund: Kommunpolitikerna är amatörer

7.9 Kristersson: Vi har ingen perfekt strategi

7.9 Sjöstedt tror på mer vänsterinflytande

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning