Löfven tänker inte hjälpa Alliansen – "blockpolitiken är fördummande"

Sveriges statsminister Stefan Löfven (S). Bild: Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Sveriges statsminister Stefan Löfven (S) tänker inte hjälpa Alliansen att bilda regering.– Det är en tanke som kan avskrivas fullständigt, säger Löfven.

Stefan Löfven slår fast att Socialdemokraterna inte kommer att vara stödparti åt en Alliansregering

– Vi tänker inte utöva konstgjord andning, säger Stefan Löfven på en presskonferens i Rosenbad.

– Jag har sedan i söndags sagt att vi måste vara lugna och sansade i den här situationen. Röster räknas fortfarande.

Alliansinitiativ

Tidigare på dagen försökte Alliansledarna rycka åt sig initiativet i kampen om regeringsmakten. De sökte då stöd från Stefan Löfven för att kunna bilda en Alliansregering och bjöd in honom till samtal.

– Vår förhoppning är att blocköverskridande samtal kan komma i gång så fort som möjligt efter att vi har ett valresultat, sade Centerledaren Annie Lööf på en gemensam pressträff med Alliansledarna.

– Men det bygger på att Stefan Löfven avgår.

Alliansledarna framhåller att deras partier har klart fler röster tillsammans än vad regeringspartierna har.

– Vi vill först och främst visa respekt för valresultatet. Och vi drar slutsatsen att Alliansen är den naturliga regeringsbildaren. Alliansen har vuxit, sade Moderatledaren Ulf Kristersson.

Robust

– Svensk demokrati är robust, säger Löfven och meddelar att han kommer att verka för de långsiktiga lösningar som Sverige behöver.

Han kritiserar de borgerligas tolkning av valresultatet och säger att det inte är upp till fyra andra partier, det vill säga Alliansen, hur en regerings stöd ska räknas ihop. Han syftar på att Alliansen säger att de bara ser S och MP som regeringsalternativ på den rödgröna sidan och inte räknar in Vänsterpartiet i det. Räknas V in så är det rödgröna blocket störst.

– Om de håller fast vid blockpolitiken kan det inte vara så att det block som är minst ska regera, det är fullständigt ologiskt, säger Löfven och uppmanar riksdagens partier att en gång för alla begrava blockpolitiken.

– Den är fördummande, säger Löfven.

Men om Alliansen nu håller fast vid den, och valresultatet svänger till deras fördel, så är det naturligt att de får försöka bilda regering. Men de måste också, enligt Löfven, visa att de kan få igenom en budget.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03