Löfven spelar högt

Bild: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / TT News Agency / Erik Simander

Den borgerliga Alliansen och SD står fast vid kravet på att också försvarsminister Peter Hultqvist måste avgå.

Sveriges it-skandal tog en ny vändning i går när statsminister Stefan Löfven meddelade att han inte kommer att avgå. Löfven offrade två av de tre ministrar som den borgerliga oppositionen, Alliansen, och Sverigedemokraterna hade meddelat misstroende.

Löfven sade på presskonferensen på torsdagen att Sverige behöver stabilitet. Han menar att han har tagit sitt ansvar i och med att inrikesminister Anders Ygeman och infrastrukturminister Anna Johansson lämnar regeringen. Ygeman har varit en av regeringens starka ministrar, Johansson har räknats till de svaga.

Ygeman byter plats med Tomas Eneroth, tidigare gruppledare för Socialdemokraterna i riksdagen. Eneroth tar över som infrastrukturminister efter Anna Johansson. Ygeman föreslås bli gruppledare efter Eneroth. Det ger honom en stark roll även i framtiden.

Löfvens lösning är kanske ändå ingen lösning på sikt. Både han och Hultqvist själv försvarar sig med att Hultqvist inte har gjort sig skyldig till något brott mot konstitutionen. Försvarsdepartementet har inte ansvaret för de två myndigheter som skandalen gäller, Transportverket och Säkerhetspolisen.

Men ett misstroendevotum handlar inte enbart om att man har följt lagen, utan också om det politiska förtroendet. Detta har Hultqvist förverkat, menar Alliansen och Sverigedemokraterna. Båda vill att frågan ska tas upp i riksdagen. Däremot kräver de inte längre att riksdagen kallas in, utan saken tas upp i september.

Det var svårt att se hur Alliansen – Moderaterna, Centern, Liberalerna och Kristdemokraterna – skulle ha kunnat retirera efter sitt utspel i onsdags där de krävde de tre ministrarnas avgång. Om leden håller i omröstningen har oppositionen 187 röster, en betryggande marginal till de 175 röster som krävs för att avsätta Hultqvist.

Något lätt beslut blir det inte. Hultqvist är en person som uppskattas över partigränserna. Om han utan fördröjning hade informerat Löfven om säkerhetsläckaget som utlokaliseringen av Transportverkets register kan ha orsakat, så hade det varit ännu svårare att bli av med honom. Själv säger Hultqvist – som informerades om problemet för ett och ett halvt år sedan – att han omedelbart tog itu med att säkerställa de uppgifter som Försvarsdepartementet ansvarar för. Han anser inte att han måste säkerställa informationsgången inom och mellan andra departement och statsministern.

Men nog kan man undra hur det kommer sig att frågan aldrig togs upp ens inom Säkerhetskommittén dit både Hultqvist och Ygeman hörde.

Stefan Löfven har valt att sätta hårt mot hårt. Han har kastat bollen tillbaka till Alliansen. På presskonferensen vägrade han spekulera om vad som kommer att ske om också Hultqvist måste avgå. Löfven valde att betona att varje riksdagsledamot nu noga måste väga följderna av hur de tänker rösta och bära ansvaret "fullt ut".

Det kan tolkas som att Löfven kom med ett förtäckt hot om att hela regeringen kan avgå om en majoritet röstar för misstroende. Han har tidigare låtit förstå att misstroendevotum mot enskilda ministrar är oacceptabla. Varje misstroendevotum är riktat mot hela regeringen, enligt honom.

Gårdagens beslut att möblera om i regeringen och låta två av tre gå kan ses som en viss eftergift på den punkten.

Enligt Dagens Nyheter kommer Stefan Löfven att sitta kvar även om Hultqvist tvingas avgå. Det finns också en möjlighet att Hultqvist själv bedömer att regeringens sits försvåras om det går så långt som till omröstning i riksdagen och att han självmant följer Ygemans och Johanssons exempel.

Löfven har satsat hela sin trovärdighet på att Hultqvist ska sitta kvar. Om riksdagen röstar för misstroende är bollen tillbaka hos honom.

Yrsa Grüne

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03