Löfven: SD är ett nazistiskt parti

Bild: Vesa Moilanen

Sveriges statsminister Stefan Löfven (S) och Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson hamnade i storgräl i SVT:s partiledardebatt på söndagskvällen.

– SD är ett nazistiskt och rasistiskt parti, säger Stefan Löfven.

Det fick Jimmie Åkesson att tända till.

– Det är en massa fula ord, påståenden och en massa trams, säger han.

SD-ledaren anklagar statsministern för att inte kunna föra en debatt i sak och för att komma med en "massa smuts". Åkesson beklagar att Löfven för debatten på den nivån.

Sverigedemokraterna gick redan medan debatten pågick ut med att partiet anmäler statsministern till konstitutionsutskottet, riksdagens organ som kontrollerar regeringen.

– Enligt regeringsformen är man som statsminister skyldig att uttala sig sakligt och korrekt vilket uttrycks i kraven på saklighet och opartiskhet. Med anledning av detta kommer Sverigedemokraterna senast under tisdag lämna in en anmälan mot Sveriges statsminister till Konstitutionsutskottet, kommenterar Jonas Millard, sverigedemokratisk ledamot i konstitutionsutskottet i ett pressmeddelande.

Stefan Löfven var snabb med att förtydliga, eller korrigera, sig. Efter debatten sade han till SVT.

– SD är ett rasistisk parti med nazistiska rötter, jag vet inte om det blev fel i hastigheten här.

Grälet uppstod när partiledarna debatterade regeringsfrågan och hur Sverige ska kunna styras om inget block får majoritet. Åkesson är säker på att varken de rödgröna eller Alliansen kommer att nå majoritet 2018. Han uppgav att SD växer och kommer att fortsätta att växa.

Liberalernas ledare Jan Björklund har dagarna före debatten föreslagit att S och Alliansen ska kunna regera tillsammans om inget av blocken har egen majoritet och om Alliansen inte blir större än de rödgröna.

Varken statsminister Stefan Löfven eller Moderatledaren Anna Kinberg Batra ville ge klart besked om de kan regera tillsammans om det blir parlamentariskt kaos efter nästa val. De nöjde sig båda med att säga att de är beredda att ta ansvar i ett sådant läge.

Löfven tillade att han är beredd att samarbeta över blockgränserna, men gick inte in på om han kan sitta i samma regering som Kinberg Batra.

Ämnena för partiledardebatten var skolan, regeringsfrågan, integration och migration, klimatet och säkerhetspolitiken.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning