Löfven får i uppdrag att sondera fram ny svensk regering

Bild: Lehtikuva-AFP/Pontus Lundahl

Stefan Löfven är villig att kompromissa om mycket – men inte om att vara någonting annat än statsminister i nästa regering. Nu får han sonderingsuppdraget.

De svenska Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven ville vara kompromissvillig när en ny runda av regeringsförhandlingar drog i gång i Stockholm på måndagen. Bland det första han spontant nämnde inför pressen var att diskutera reformen inom arbetsrätten och ett flexiblare företagsliv i Sverige.

– Tiderna då vi hade egen majoritet i Sverige är sedan länge över, sade Löfven. Det här handlar inte nu om att få som man vill, det har de senaste veckornas turer visat.

Efter att moderatledaren Ulf Kristersson hade misslyckats med att bilda en regering bland de fyra borgerliga partierna, väntades uppdraget allmänt gå till Stefan Löfven, vars parti sitter på 100 mandat av 349 i Sveriges riksdag.

Beskedet kom på eftermiddagen då talman Andreas Norlén sade att han ger sonderingsuppdrag nummer två till Löfven.

Stefan Löfven är för tillfället tjänstgörande statsminister tills en ny regering har tillträtt. Efter riksdagsvalet röstade de borgerliga partierna och Sverigedemokraterna bort honom med rösterna 204 mot 142.

"Vi är ingen sjukdom som går över"

Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson beklagade sig på måndagen över att inget av de andra svenska partierna fortsättningsvis vill samtala med SD som fick närmare 18 procent av rösterna i valet.

– Man behandlar oss som ett styvbarn, som en sjukdom som kommer att gå över, sade Jimmie Åkesson på måndagen i riksdagen.

Moderatledaren Ulf Kristerssons försök att bilda en alliansregering med fyra partier klappade samman kring veckoslutet.

Det skedde efter att Kristersson i fredags publicerade en idé om en öppen borgerlig regering som de andra partierna efterhand kunde ha anslutit sig till.

Särskilt mittenpartierna Centern (C) och Liberalerna (L) uppfattade det som ett ultimatum och tog oväntat starkt avstånd från det. C och L har tillsammans 15 procent av mandaten i Sveriges riksdag.

På måndagen verkade luften ändå ha rensats och centerledaren Annie Lööf bedyrade fortfarande att hennes mål är att Alliansen håller ihop och att Ulf Kristersson ska ha en chans som statsminister.

– Vi har förutom ytterlighetspartierna Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna sex partier i Sveriges riksdag som behöver sätta sig ner och prata med varandra, sade Lööf.

Det är inte heller uteslutet att talmannen utser Annie Lööf till regeringssonderare, även om hennes utsikter att bli statsminister bedöms vara små.

Fastighetsfonder ger den privata placeraren möjlighet att dra nytta av fastighetsmarknadens stabila avkastning

Mer läsning