Hultqvist kan få gå - hänger på Alliansen

Rosenbad. Infrastrukturminister Tomas Eneroth, migrationsminister Heléne Fritzon, försvarsminister Peter Hultqvist, statsminister Stefan Löfven, socialminister Annika Strandhäll och inrikes- och justitieminister Morgan Johansson deltar i pressträffen.Bild: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / TT News Agency / Erik Simander

Sveriges statsminister Stefan Löfven ombildar sin regering – men väljer att behålla försvarsminister Peter Hultqvist. Försvarsministern står nu under fortsatt hot från Alliansens sida om att det väcks en misstroendeförklaring mot honom.

Stefan Löfven meddelade sin nya regeringsombildning på en pressträff i Rosenbad.

– Överlag hade hela det här behövt utredas, även för Anna Johansson, för Anders Ygeman och för Peter Hultqvist om vem som gjort vad. Det är det konstitutionsutskottet ska göra. Oppositionen, de fem borgerliga partierna, de har redan dragit sina slutsatser, säger Stefan Löfven till TT efter pressträffen.

– Jag har inte gjort det, men nu ser jag att nu har vi den här situationen och då blir det den här ombildningen.

"Extraval vore att inte ta ansvar"

Peter Hultqvist kommer att vara kvar som försvarsminister medan Anders Ygeman (S) och Anna Johansson (S) får avgå.

– Han är djupt respekterad i breda kretsar, och har byggt upp ett starkt internationellt nätverk, säger Löfven om Hultqvist under pressträffen.

Att Alliansen vill väcka misstroende mot ministrarna kallar statsminister Stefan Löfven för "helt omdömeslöst".

– Det här är inte allvarligt bara just nu, utan här avgörs det politiska klimatet i Sverige i framtiden, säger Löfven om Alliansens misstroendeförklaring.

– Jag vill inte ha ett politiskt kaos i Sverige, det är inte det vi behöver nu, svarar han på frågan om varför han valde bort extraval.

TT: På vilket sätt är det här det bästa alternativet för Sverige?

– Utlyser jag extraval nu har vi en osäker politisk situation. Dessutom har vi val nästa år, 2018, och då ska man ha ett till val. I det här läget är det inte det bästa för Sverige. Det vore faktiskt att inte ta ansvar, säger Stefan Löfven.

KD:s ledamöter har skrivit på

Samtliga kristdemokratiska riksdagsledamöter har skrivit på yrkandet om misstroendeförklaring, skriver KD:s partiledare Ebba Busch Thor på Twitter.

– Vårt besked gäller. Försvarsministerns förtroende är förbrukat. Statsministern tar inte ansvar - då utkräver vi ansvar i riksdagen, skriver hon efter regeringens presskonferens.

Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson står fast vid misstroendeförklaringen mot försvarsminister Peter Hultqvist.

– Jag har inte förtroende för Peter Hultqvist. Jag vet inte vad den bilden kommer ifrån att han inte skulle ha haft något ansvar för IT-skandalen i Transportstyrelsen. Det är möjligt att han är den minst ansvarige av de tre, men likväl har han haft ett ansvar. Han har inte informerat statsministern om vad han kände till, han har inte fört upp detta i säkerhetspolitiska rådet, säger Åkesson.

– Jag förutsätter att Alliansen står fast vid sitt beslut vad gäller misstroendeförklaring även mot Hultqvist.

Jimmie Åkesson vill inte spekulera om vad resultatet kan bli i en eventuell omröstning i riksdagen.

– Det viktiga är att avsätta den här regeringen. Löfven borde ha avgått i dag, säger han.

Behöver kontinuitet

Sverige behöver kontinuitet i försvarsarbetet, säger försvarsminister Peter Hultqvist.

– Den här regeringen har vänt den nedåtgående trenden, och satsar på försvaret. Vi behöver en stärkt militär förmåga, och fortsatt breda politiska lösningar.

Hultqvist tycker att han gjort det han kan och är skyldig att göra gällande Transportstyrelsens IT-skandal.

– Vi har fullgjort vårt uppdrag som departement och jag som försvarsminister, i och med att jag försäkrat mig om att Försvarsmakten fullföljt sitt ansvar i det här, säger han.

Hultqvist har under de senaste åren varit en av nyckelpersonerna i försvarssamarbetet mellan Finland och Sverige. Han har också rötter i Finland, eftersom hans mamma kommer från Finland.

Ygeman lämnar

Anders Ygeman har gjort bedömningen att regeringens arbete underlättas om han lämnar som statsråd, säger Löfven om Ygeman.

– Jag tänker inte försätta Sverige i en politisk kris, säger Stefan Löfven.

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) tar över inrikesfrågorna efter Anders Ygeman men har också kvar sin nuvarande portfölj.

Morgan Johansson säger att arbetsuppgifterna inte är nya för honom.

– Jag och Anders Ygeman har jobbat väldigt nära de här åren då våra områden överlappat. Jag kommer att ha en kort startsträcka, säger han och fortsätter:

Enligt honom handlar det framtida arbetet om två huvuduppgifter; dels att slå undan benen för den organiserade kriminaliteten, dels att förebygga terroristbrott och terroraktiviteter.

Löfven föreslår att Ygeman ska ta över som Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen.

"Glad över förtroendet"

Heléne Fritzon blir migrationsminister, något som hon ser fram emot.

– Jag har fram tills i dag varit verksam på den lokala nivån, säger Helen Fritzon, som kommer från Kristianstad, där hon är kommunstyrelsens ordförande.

Ny infrastrukturminister efter Anna Johansson blir Tomas Eneroth (S).

– Jag ser verkligen fram emot det här uppdraget och är väldigt glad över det här förtroendet, säger Tomas Eneroth.

Folkhälsominister Gabriel Wikström slutar av hälsoskäl. Hans portfölj tar socialminister Annika Strandhäll över. Hon säger att hon ser fram emot sina nya uppgifter.

– Vi i Sverige har en hälso- och sjukvård i internationell toppklass, men vi har också tydliga problemområden, säger hon.

Anders Ygeman tackade för sin tid som inrikesminister på Twitter.

– Jag vill tacka alla poliser, brandmän, åklagare och kustbevakare. Det har varit en ära och förmån att arbeta med er för ett tryggare Sverige", skriver Ygeman på Twitter.

V välkomnar Johanssons avgång

Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt säger att det var ett mycket viktigt och bra besked att den ansvariga ministern Anna Johansson inte fortsätter.

– Det är ett sätt att visa att man har utkrävt ett politiskt ansvar. Det var också ett krav vi hade ställt i Vänsterpartiet, säger han.

I en kommentar till TT skriver Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin, tillika minister för internationellt utvecklingssamarbete och klimat samt vice statsminister i Löfvens regering, att "mycket allvarliga felaktigheter" har begåtts på Transportstyrelsen.

– Anna Johansson har själv dragit slutsatsen att hon har brustit i sitt ansvar som ansvarigt statsråd för Transportstyrelsen och därför välkomnar jag att hon idag lämnat in sin begäran om entledigande och att statsministern har bifallit den, skriver Lövin.

Hon skriver att hon samtidigt är glad över att välkomna Heléne Fritzon och Tomas Eneroth till regeringen.

Fakta

Thomas Eneroth

Thomas Eneroth byter tjänst från gruppledare till ny infrastrukturminister efter Anna Johansson. Född i december 1966 och är enligt Socialdemokraternas hemsida uppvuxen i en musikalisk familj och spelar själv trumpet. Håller på Öster i fotboll.

Till yrket metallarbetare och har varit politiskt engagerad socialdemokrat sedan 1980-talet. Har sedan tiden i SSU, då han var en av dem som lanserade begreppet "egenmakt", haft en rad tunga uppdrag. Riksdagsledamot sedan 1994 och har bland annat haft uppdrag i socialförsäkringsutskottet, näringsutskottet, utbildningsutskottet och krigsdelegationen.

Utsågs till gruppledare 2014 efter Mikael Damberg. Säger sig se fram emot det nya jobbet som minister.

Källa: FNB–TT.

Fakta

Heléne Fritzon

Bor i Degeberga i Kristianstads kommun, där hon snart slutar som kommunalråd och som kommunstyrelsens ordförande.

Hon har varit aktiv inom kommunpolitiken sedan 1979.

Beskedet att hon skulle sluta som kommunalråd kom i ett pressmeddelande i januari, där hon säger: "Vissa beslut är svårare att fatta än andra. Detta beslut har jag tillsammans med min familj fattat sedan lång tid tillbaka."

Enligt pressmeddelandet gör Heléne Fritzon sin sista arbetsdag som kommunalråd den sista augusti.

Fram till i mars var hon gruppledare för Socialdemokraterna i Kristianstad. Hon är också ledamot i kommunfullmäktige i Kristianstad.

Hon är även ledamot i Sveriges kommuner och landsting (SKL) och sitter i den svenska delegationen i den Europeiska Regionkommittén. Kommittén ska vara rådgivande och bedöma hur EU:s lagstiftning och politik påverkar regionalt och kommunalt. 

Källa: FNB–TT, Kristianstads kommun.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00