Löfven i Morgonettan: "Vårt försvarssamarbete skulle underlättas om Finland valde Gripenplan"

Sveriges statsminister Stefan Löfven. Bild: Antti Aimo-Koivisto/Lehtikuva

Sveriges statsminister Stefan Löfven (S) säger i Yles Morgonettan att det militära samarbetet mellan länderna skulle underlättas om Finland köpte nya jaktplan av Sverige. Han understryker ändå att Finland själv fattar beslut om anskaffningarna.

Ett av den nya regeringens största beslut handlar om vilken typ av jaktplan Finland i fortsättningen ska upprätthålla försvarssystemet med. Sveriges statsminister Stefan Löfven (S) säger i Yles program Morgonettan att försvarssamarbetet mellan länderna skulle underlättas om Finland köpte jaktplan av Sverige. Svenska JAS Gripen är en av fem plan som tävlar om att ersätta Finlands nuvarande Hornet-plan under 2020-talet.

– För det första respekterar jag den finska politiska processen. Men det är klart lättare om bägge länder använder samma materiel, samarbetet underlättas om vi har liknande flygplan. Gripen är ett fantastiskt bra plan, säger Löfven.

Han understryker också att Finland bestämmer, och att vem Finland väljer att köpa stridsplan av inte påverkar förhållandet mellan Sverige och Finland.

Det är ändå inte frågan om någon liten affär. Flerfunktionsplanens anskaffningspris väntas ligga på kring 7-10 miljarder euro och avsikten är att köpa 64 plan. Regeringen ska besluta om ärendet 2021.

"Blockpolitikens tid förbi"

Stefan Löfven är försiktig med att ge regeringssonderaren Antti Rinne (SDP) några råd kring hur han snabbt kan få ihop en regering.

– Finland har i själva verket mer erfarenhet av att göra kompromisser. Antti Rinne är en skicklig förhandlare, jag känner honom sedan den fackliga tiden.

Löfven säger också att han hoppas att blockpolitikens tid är över.

– Inom blockpolitiken finns bara två alternativ som sinsemellan är motstridiga. Det tycker jag är obegåvat i ett parlament med åtta partier.

Löfven säger att det alltid är viktigt att snabbt få ihop en funktionsduglig regering. Socialdemokraterna i Sverige har beslutat att de går till val nästa gång som eget parti, inte som en del av ett block. Han kan fortfarande inte tänka sig att samarbeta med ett parti som Sverigedemokraterna.

– Ett parti som inte står upp för människors lika värde kan jag aldrig samarbeta med. Ett parti som säger att samer och judar inte kan vara riktiga svenskar, det går inte. Vi måste stå upp för alla människors lika värde, det går inte att vika en millimeter på det. I den stund man gör det erkänner man att någon har rätt att säga vilka som är mer eller mindre värda.

"Ryssland inget direkt hot"

Löfven ser inte Ryssland som något direkt hot mot Sverige, men han tillägger ändå att händelserna i Ukraina visar att Ryssland utmanar den europeiska säkerhetsordningen.

– Det kan vi inte godkänna.

Löfven är nöjd över försvarssamarbetet mellan Sverige och Finland. Enligt honom har man också internationellt märkt att vi i Sverige och Finland "tar ansvar för vårt närområde." Han ser inte heller någon anledning till att ompröva sin inställning till Nato.

– Jag är helt övertygad om att den här delen av Europa tjänar på att också ha mark som är alliansfritt. Det bidrar till en minskad spänning, säger Löfven.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Mångsidiga museiupplevelser lockar till Lahtis

Mer läsning