Löfven höll stort tal inför katastrofala sossesiffror

Stefan Löfven bröt en allmän och luddig partiledarsvit i Almedalen med ett tal som kommentatorer tyckte var ett av hans bästa någonsin.

Kent Wallén, 67, kommunaltjänsteman från Örebro har varit svensk sosse länge, ända sedan han jobbade på fabrik i Sandviken och blev fackligt aktiv på sextiotalet. Det är hans trettonde Almedalenvecka, fast i år är han i Visby bara för socialdemokraternas dag. Men han hör till dem som har träffat både ( Tage ) Erlander och ( Olof ) Palme live.

– Siffrorna är bekymmersamma, säger han. Vi har en hel del att jobba med.

Hans partiledare, statsminister Stefan Löfven ska snart tala i Almedalen efter att ha sett partiets stöd dyka från 31 procent 2014 till så djupt som 23 procent i en opinionsmätning nyligen. Med två månader kvar till valet har sprickorna i det spända regeringssamarbetet med Miljöpartiet (MP) sipprat ut bit för bit. Gröna MP har körts över i många miljöfrågor och i invandringspolitiken som S har stramat åt.

– Det är alldeles tydligt att det samarbetet vill man inte ha en gång till, säger Aftonbladets politikkommentator Lena Mellin .

Stefan Löfven har gjort en diger valturné genom Mellansverige: från Avesta, Mariestad, Skara, Falköping, Vimmerby till Västervik och vidare till Gotland. Från Almedalen ska ha flyga till FN i New York för fem dagar.

Så är det att vara vid makten. De populistiska Sverigedemokraterna hyr samtidigt Barbecue Garden vid Strandgatan i Visby och har all tid i världen att i grilloset i det långa kvällsljuset rulla ut sin oppositionspolitik i full skala. Den 9 september kan SD landa som Sveriges största parti.

– Vi har en hel del att göra, säger Kent Wallén, svensk sosse sedan snart 50 år tillbaka. Det knepiga blir att bilda regering efter valet. Bild: Stig Hammarstedt

Kanske minoritetsregering

Lilianoch Åke Stenman är gotländska socialdemokrater från Tingstäde på norra Gotland. De håller ett sossebord i ett strålande solsken medan dyningen och tångdoften slår in västerifrån. På Gotland har alla kommuner och landsting slagits samman till en specialregion och i den är sossarna största parti, följda av Centern som också har Gotland som ett av sina fästen.

– Allra helst skulle man ju se en regering med bara socialdemokraterna, säger Lilian Stenman medan vår diskussion ständigt avbryts av folk som går förbi och som hon vill heja på.

Att (S) splittrades internt när regeringen stramade åt invandringspolitiken har hon inte känt av. Tvärtom tycker hon att Gotland kunde ha tagit flera flyktingar; de som har kommit har myndigheterna omplacerat på fastlandet.

Lilian och Åke Stenman är lokala gotländska socialdemokrater. Öns specialregion där kommuner och landsting slagits samman styrs av sossar i en rödgrön koalition med Vänstern och Miljöpartiet. Bild: Stig Hammarstedt

"God ekonomisk agenda"

Unga samlar sig kring Almedalsscenen som liknar kärnan av ett hembygdsmuseum. När vi frågar visar det sig ändå att det mest är Stefan Löfvens uppvärmningsartist, singer-songwritern Lars Winnerbäck som lockar.

Stefan Löfven höll ett tal i Almedalen om att "hålla ihop". Talet fick ett gott betyg av kommentatorer och innehöll inviter till flera andra partier. Bild: Stig Hammarstedt

Vid foten av Olof Palmes minnessten intill scenen, i fötterna på press och sossefunktionärer, sitter en kvinna som någon gång kan ha varit en 68:a, nu gråhårig i det torra gräset med ryggen mot Palmestenen och stickar kolugnt på en rosagrå stickning.

Jag kommer från en väg genom regnet / där stensöta växer i kanten/ ser jag röken från tekniska verken / är jag snart hemma igen, sjunger Winnerbäck, ensam till gitarr. På första sossebänken sitter försvarsminister Peter Hultqvist, finansminister Magdalena Andersson, seniordiplomaten Jan Eliasson och Stefan och Ulla Löfven . Statsministern nickar i takt med musiken som en rappare.

Närings- och innovationsminister Mikael Damberg från Solna har varit i Almedalen hela veckan och brutit av den för bara ett regeringsuppdrag – att under en dag representera den svenska staten vid Sveriges åttondelsfinal i fotboll mot Schweiz i Sankt Petersburg.

I publiken frågar vi Kent Wallén vem som har klarat sig bäst som sosseminister. Han svarar blixtsnabbt: Magdalena Andersson, med "en tydlig och ekonomisk agenda som är bra för Sverige". Goda betyg får också minister Helen Hellmark Knutsson (S) som har ansvarat för högre utbildning som de kommunala lärcentra han själv jobbar med.

Att bilda regering i Sverige tror han blir knepigt utan att gå över de gamla tvåblocksgränserna. Blocken är nu med SD:s ensamma block egentligen tre; statsvetaren Henrik Ekengren Oscarsson säger att Sverige snart kommer att ha fyra, med sossar och små mittenpartier som närmar sig varandra.

– Centern och vi kan hitta varandra i fråga om synen på välfärden, tror också Kent Wallén.

Flera emerituspolitiker i Sverige som den förre svenska statsministern Göran Persson (S) eller den långvarige folkpartiledaren Bengt Westerberg har inför valet sagt att partierna nu borde överväga att bryta blockgränserna.

Näringsminister Mikael Damberg (S) fick bryta veckan för ett statligt uppdrag – att representera regeringen vid Sveriges åttondelsfinal vid fotbolls-VM i Sankt Petersburg. Bild: Stig Hammarstedt

Ett Sverige som håller ihop

Stefan Löfvens tal lockar en publik på över 4 000 personer i Visby. Talet beskrivs efteråt som Löfvens möjligen hittills bästa tal någonsin. Han vädjar med hänvisning till en dialog mellan en socialdemokratisk och en liberal minister 1918 till det svenska folket att "hålla ihop". Talet är ideologiskt men med några små men med tydliga markeringar om att man nog också kan hålla med Moderaterna om en striktare invandringspolitik, och med de liberala som en god samhällskraft.

Han är också personlig om hur han som fosterbarn växte upp i paret Melanders torp, hur man kämpade för att köpa en bokhylla och att fylla den med böcker. Och hur han själv fick gå med i samhället genom att komma in på en svetskurs i Kramfors. En välklädd ungsosse i blå kostym bankar sig rörd över hjärtat över Löfvens ord.

Två unga kvinnor, en i mörkblommig klänning, den andra i djupgrön, har stått och mimat med Lars Winnerbäck på scenen när han sjöng: Jag flyger över ett land / det mesta är skog / och byggvaruhus / och miljonprogram / där jag fick min första kyss.

Men under statsministerns tal har de gått sin väg.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46