Kort men kärt möte mellan Rinne och Löfven: ”Vi är gamla vänner”

Antti Rinne gjorde sitt första officiella statsbesök till Sverige på tisdagen, och välkomnades av statsminister Stefan Löfven i Stockholm. Bild: Heidi Hakala

Det är inte bara två socialdemokratiska statsministrar som möts när Antti Rinne för första gången besöker Sverige i egenskap av statsminister, utan även två gamla vänner. Stefan Löfven gläds åt att ha en allierad både i Norden och EU.

Det hörs skratt bakom de stängda dörrarna innan regeringscheferna träder fram inför pressen. Det är två uppenbart nöjda statsministrar som redogör för sitt första officiella möte sedan Antti Rinne blev vald till statsminister.

– Vi har känt varandra i femton år. Vi har en lång historia tillsammans. Det viktigaste för mig är att vår relation till Sverige är så bra att vi genast kan diskutera vilket ämne som helst, säger Rinne.

Bägge är tidigare fackföreningsledare. Rinne var ordförande för Tjänstemannaunionen samtidigt som Stefan Löfven var ordförande för IF Metall. De har samarbetat på nordisk nivå och haft mycket kontakt under åren, och Löfven ser nöjd ut när han hälsar sin finska kollega välkommen till Stockholm.

– Det är med glädje som jag säger varmt välkommen till Finlands statsminister, tillika min vän.

"Sverige har lärt mig mycket"

Traditionellt brukar den finländska statsministerns första statsbesök alltid gå till Sverige och vice versa, men på grund av en krävande tidtabell besökte Rinne redan Estland förra veckan. Frågorna som diskuterades då var i hög grad desamma som nu: klimatförändringen, Östersjön och samarbetet länderna emellan.

Rinnes besök i Sverige blev en blixtvisit, han flög tillbaka till Helsingfors redan samma eftermiddag. Men Sverige besöker han ofta och gärna.

– Jag har varit här många, många gånger. Hundratals. Samhällsdebatten i Sverige har lärt mig mycket om hur välfärdsstaten fungerar, säger han, och syftar på att samma diskussioner som förs i Finland ofta redan tidigare förts i Sverige.

Kommer statsministrarnas vänskap innebära en tätare kontakt mellan Finland och Sverige också i praktiken?

– Vi lärde känna varandra genom fackföreningsrörelsen och har byggt upp en personlig relation. Det är naturligtvis mycket värt. Men det goda samarbetet med Finland står och faller inte på vem som är statsminister. Jag har haft ett gott samarbete också med Rinnes företrädare. Samarbetet är så viktigt för oss, inte minst vad gäller försvaret, säger Löfven.

Socialdemokraterna dominerar i Norden

De båda statsministrarna uppträder i mörk kostym, trots att solen gassar över Stockholm. Bägge bär en symbol för socialdemokratin på kavajbröstet, Rinne i form av ett rött hjärta och Löfven i form av en röd ros.

För första gången på många år är alla de nordiska EU-ländernas regeringschefer socialdemokrater. I Danmark verkar Mette Frederiksen bli ny statsminister.

– Våra länders relationer är goda oavsett politisk ledning, men nu blir det ju faktiskt fler socialdemokratiska ledare i de nordiska länderna och EU. Det är viktigt för att vi ska kunna bygga starka samhällen där klyftorna minskar och jobben blir fler, säger Löfven.

Vem de två statsministrarna vill se på EU:s topposter, bland annat som EU-kommissionens nya ordförande, är de dock förtegna om.

– Det är ett pussel som ska läggas. Vi vet inte om det kommer att finnas något förslag på torsdag, säger Löfven.

Då börjar Europeiska rådets möte, som pågår över midsommaren. Veckan därpå, den 1 juli, tar Finland över som nytt ordförandeland i EU. Finland kommer att göra ett utmärkt jobb, säger Löfven.

– Finland har tydliga visioner, framför allt om klimatfrågan, som vi är eniga om. EU ska vara en ledande kraft för ambitiös klimatpolitik. Vi måste snabbare minska övergödning och utsläpp av farliga ämnen i Östersjön. Det här är en fråga som vi kommer att driva gemensamt när EU:s strategi för Östersjöregionen ska uppdateras senare i höst, säger Löfven.

– Vi har känt varandra i femton år. Vi har en lång historia tillsammans. Det viktigaste för mig är att vår relation till Sverige är så bra att vi genast kan diskutera vilket ämne som helst, säger Rinne. Bild: HEIDI_HAKALA/SPT

Mer likheter än olikheter

Efter presskonferensen ger Rinne intervjuer i den lummiga trädgård som tillhör Finlands ambassadörs tjänstebostad i centrala Stockholm. På plats finns mest finländska medier, men även Dagens nyheter, Dagens industri, TT och SVT. Många politiska reportrar verkar dock vila upp sig inför politikerveckan i Almedalen, som börjar om ungefär en vecka.

Socialdemokraterna i Finland och Sverige är mycket lika, säger Rinne. Skillnaderna handlar inte så mycket om sakfrågor utan mer om det politiska systemet i respektive land.

– I Sverige är blockpolitiken stark och socialdemokraterna är vana att turas om att regera med Moderaterna, medan vi i Finland ofta tvingats till breda regeringskoalitioner, säger Rinne.

Det finsk-svenska försvarssamarbetet är något som politiker från bägge länder gärna lovordar. De gemensamma försvarsövningarna blir fler, men någon försvarsallians eller något Nato-medlemskap har regeringscheferna inte diskuterat, säger Rinne.

Också problemet med återvändande IS-anhängare kräver samarbete. En fråga som får bägge statsministrar att bekymrat rynka pannan är den om svenska och finska medborgare som tidigare anslutit sig till IS och nu är kvar i syriska läger.

Rinne och Löfven är överens om att det inte räcker med en svensk-finsk lösning på problemet, hela Europa måste vara med.

– Finland stöder Sverige förslag om en internationell domstol för krigsbrott. Det kan åtminstone var en del av lösningen, säger Rinne.

Skapa din framtid vid Yrkeshögskolan Novia

Yrkeshögskolan Novia är en studerande- och arbetslivsnära entreprenörsmässig högskola med högklassig utbildning på fyra orter: Vasa, Åbo, Raseborg och Jakobstad. Novia har ca 4000 studerande, och vi tog pulsen på några av dem. 19.3.2020 - 15.23

Mer läsning