Löfven binder sitt öde till Hultqvists

Rosenbad. Infrastrukturminister Tomas Eneroth, migrationsminister Heléne Fritzon, försvarsminister Peter Hultqvist, statsminister Stefan Löfven, socialminister Annika Strandhäll och inrikes- och justitieminister Morgan Johansson deltar i pressträffen. Bild: Lehtikuva/AFP/Erik Simander

Sveriges statsminister Stefan Löfven utmanar alliansen.

Fullständigt omdömeslöst. Så beskrev Sveriges statsminister Stefan Löfven de fyra oppositionspartiernas beslut att väcka misstroendevotum mot försvarsminister Peter Hultqvist.

Den borgerliga Alliansen – Moderaterna, Centern, Liberalerna och Kristdemokraterna – krävde i går med stöd av Sverigedemokraterna att tre ministrar skulle gå. Efter att inrikesminister Anders Ygeman och infrastrukturminister Anna Johansson begärt att få lämna sina poster och Löfven beviljat dem avsked är det bara Hultqvists öde som kan avgöras av riksdagen.

I går var det oklart om alliansen redan hade närmat sig riksdagens talman för att han ska kalla in riksdagen innan sommarferierna är slut.

Hultqvists – och Löfvens – argument för att Hultqvist kan fortsätta som försvarsminister är att it-haveriet inte ligger på försvarsministerns bord. Både Transportcentralen och Säkerhetspolisen hör till inrikesministeriets, det vill säga det som var Anders Ygemans ansvarsområde.

Löfven betonade också att man borde ha inväntat att riksdagens konstitutionsutskott kommit med en utredning. Först efter det kunde man ha tagit ställning till ansvarsfrågan, underströk Löfven.

Frågan som hänger kvar är förstås vad Löfven gör om riksdagen röstar för att Hultqvist måste avgå. Den frågan tar jag ställning till sedan, ifall den blir aktuell, sade Löfven.

Men Löfvens ord "då får riksdagen ta sitt ansvar fullt ut" lät som ett förtäckt hot: om Hultqvist måste gå så avgår hela regeringen.

Bollen ligger nu hos alliansen som nog har bundit sig ordentligt vid masten. Hur den ska klara av att behålla ansiktet om den inte för sitt misstroende för Hultqvist vidare till riksdagen är det svårt att se.

Yrsa Grüne

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03