Löfven: Alla måste ta ansvar för fakta

Stefan Löfven träffade Kanadas generalguvernör David Johnston i Stockholm. Bild: Lehtikuva/JONAS EKSTROMER

Efter de uttalanden som USA:s president Donald Trump gjort om situationen i Sverige efter det stora flyktingsmottagandet säger den svenska statsministern Stefan Löfven:

– Det är upp till presidenten att säga vad han vill.

Samtidigt säger han att alla måste ta ansvar för att använda fakta på ett ansvarfullt sätt.

Trump har i ett tal och på Twitter sagt och skrivit att Sverige har stora problem efter att ha tagit emot många flyktingar. I talet antydde han, till världens förvåning, felaktigt att en större negativ händelse nyss inträffat i Sverige.

Löfven säger att han blev mycket förvånad över Trumps utspel. Han lägger också till att Sverige rankas mycket högt på internationella mätningar i olika frågor, men han medger att landet har utmaningar.

Löfvens uttalande kom under en pressträff sedan han träffat Kanadas generalguvernör David Johnston i Stockholm.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning