Löfte om korrekt process för Huawei-chef

Huaweis finanschef Meng Wanzhou i Vancouver, Kanada. Bild: TT/AP/Jonathan Hayward

USA och Kanada uppmanar Kina att släppa de två kanadensare som utreds i Kina – och lovar samtidigt att Huaweichefen som gripits i Kanada ska få en korrekt rättslig process.

Kanadas utrikesminister Chrystia Freeland uppger att myndigheterna agerar noggrant när det gäller Huaweis finanschef Meng Wanzhous fall. USA vill att hon ska utlämnas på grund av anklagelser om att hon mörkat bolagets koppling till företaget Skycom, som trots USA:s sanktioner misstänks ha försökt sälja utrustning till Iran.

"Vi är överens om att det viktigaste vi kan göra är att upprätthålla lagen, försäkra oss om att Ms Mengs rätt till en korrekt rättsprocess respekteras och att den nuvarande rättsliga protesten i Kanada hålls opolitisk", säger Freeland efter att ha träffat bland annat USA:s utrikesminister Mike Pompeo i Washington DC.

Även Pompeo säger att USA respekterar lagen "varje steg på vägen" i ärendet.

Kina anser att Kanada och USA har överskridit sina befogenheter och att Meng Wanzhou, som greps när hon skulle byta plan i Vancouver, inte har brutit mot några lagar.

Kina har efter att Kanada grep Meng Wanzhou på USA:s begäran gripit två kanadensare som anklagas för att ha skadat landets nationella säkerhet.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning