Löfström anmäler Iltalehti till opinionsnämnden

Ålands ledamot i riksdagen Mats Löfström. Bild: SPT / Ari Sundberg

Ålands riksdagsledamot Mats Löfström har anmält Iltalehti till Opinionsnämnden för massmedier. Orsaken är att tidningen ger en felaktig bild av hur finskspråkiga behandlas på Åland.

Iltalehti publicerade i lördags en artikel som beskriver de finskspråkigas situation på Åland som ytterst svår. Enligt Iltalehti mobbas och diskrimineras Ålands finskspråkiga befolkning.

Ålands ledamot i riksdagen, Mats Löfström anser att bilden är totalt missvisande och falsk.

– Har i dag anmält Iltalehti till Opinionsnämnden för massmedier. Deras artikel i lördags strider, enligt mig, helt klart mot journalistreglerna på åtminstone två punkter, skriver Löfström på sin Facebooksida på onsdagen.

Löfström skriver att han skickat en insändare till Iltalehti som dock inte publicerat den med motiveringen "Menar du verkligen att diskriminering inte bör uppmärksammas om den inte riktas till alla finskspråkiga (på Åland)? Och om så är fallet, är denna princip något som kan generaliseras någon annanstans än Åland?".

– Så klart inte, skriver Löfström på Facebook och konstaterar att varje fall av diskriminering är ett för mycket.

– Det berättigar inte att Iltalehti skriver en medvetet vinklad artikel där Åland framställs som ett samhälle där alla finskspråkiga mobbas. Det är faktiskt "fake news", skriver Löfström.

Löfström säger till SPT att han fått många kommentarer från finskspråkiga på Åland som inte känner igen sig i Iltalehtis artikel. Han säger att han även blivit kontaktad av en av dem som Iltalehti intervjuade som säger att han feltolkats i artikeln.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning