Lod och Pukki är på samma våglängd: "Vet var den andre är på förhand"

Teemu Pukki och Robin Lod har hittat samarbetet i landslaget. Bild: Vesa Moilanen/Lehtikuva

Robin Lod spelar alltid i landslaget – och han gör det alltid väldigt bra. Han njuter av att spela en avgörande roll.

Sedan starten på VM-kvalet 2016 har fotbollslandslaget spelat nitton tävlingsmatcher. Robin Lod har startat i arton av dem.

Enda gången som han inte spelade – borta mot Kroatien i oktober 2017 – var han avstängd.

–  Jag är glad att jag har fått vara frisk. Det är dessutom kul att tränaren litar på mig. Det känns oerhört bra. Det är alltid en ära att spela i landslaget, säger Lod.

Lod gör det dessutom alldeles utmärkt. Det senaste exemplet på det var lördagens blixtrande drabbning i EM-kvalet mot Bosnien-Hercegovina.

Ålder: 26 år.

Position: Mittfältare.

Klubb: Sporting Gijón.

Ligastatistik under 2018–2019: Fyra mål och två framspelningar på tjugotvå matcher.

Landslaget: Tre mål på trettioen landskamper.

I en av många kontringar spelade Lod fram Teemu Pukki till 2–0-målet som punkterade spänningen.

–  Jag tycker väldigt mycket om att spela en avgörande roll, ha bollen och skapa chanser. Det får mig att njuta. Som tur är har jag spelare framför mig i landslaget som rör sig och skapar utrymme. De sätter dessutom dit bollen ofta när jag passar.

–  Jag har alltid gillat att vara aktiv i offensiven. Ända sedan jag var liten har varit målskytt eller framspelare.

"En otrolig upplevelse"

Lod blickar ut mot de mörka molnen utanför spelarhotellet i schweiziska Sankt Gallen. Precis innan regnet börjar ösa ner står Pukki där ute och gör en av många intervjuer inför tisdagens EM-kvalmöte med Liechtenstein.

Efter sina två mål i lördags är Pukki på allas läppar. Lod konstaterar att det är väldigt enkelt att samarbeta med honom.

–  Han är en väldigt duktig anfallare och är smart i sitt rörelsemönster. Vi tänker fotboll på samma sätt. Det är svårt att förklara det, men vi hittar varandra och vet var den andre är på planen på förhand.

Även i intervjusvaren är Lod och Pukki på samma våglängd. I lördags sade Pukki att han borde ha gjort ett par mål till. Nu konstaterar Lod samma sak.

–  Våra omställningar var riktigt bra i lördags. Det var bra att vi gjorde två mål, men vi kunde ha varit ännu vassare. Det positiva är ändå att vi skapade mycket.

Hur beskriver du upplevelsen som ni ordnade i lördags?

–  Stämningen var väldigt härlig och det är kul att spela då. Som upplevelse var matchen otrolig för oss spelare också.

–  Den gav oss ännu mera tro på vad vi kan. Vinster föder självförtroende och för det här kvalet var den trepoängaren viktig.

Bänkades i Spanien

I Lod har landslaget en spelare med tekniken, modet och snabbheten att ta sig förbi sina motståndare. I klubblaget Sporting Gijón har han inte fått visa det lika ofta.

Lod flyttade dit för ett år sedan och efter ett tränarbyte vid jul minskade hans ansvar dramatiskt. Under fyra månader fick han bara speltid i sex matcher.

–  Det gick väldigt mycket upp och ner. Jag passade inte in i den nya tränarens spelidé. Jag pratade med honom, men han såg mig inte som en naturlig del av sin taktik.

Vad lärde du dig?

–  I fotboll kan saker hända väldigt snabbt och man måste vara mentalt stark. Man kan inte ge upp direkt och man lär sig att uppskatta speltiden. Det är ingen självklarhet att man får spela.

Tålamod: "Man kan ju hoppas att vi gör som Armenien gjorde mot Liechtenstein – mål efter en minut – men vi lär få göra ett ordentligt arbete för segern."

Förändringar: "Det blir några justeringar i startelvan. Ni får spekulera om vilka det blir. Albin Granlund, som spelade i lördags, är skadad och finns inte med i truppen."

Förberedelserna: "Vi gör allt lika noggrant som vi har gjort inför de andra matcherna. Vi måste åka hem med tre poäng."

På tisdag lär Lod knappast behöva nöta bänken. Finland jagar tre poäng i Vaduz.

–  Det blir en annorlunda match, men vi kan inte ställa ut skorna.

Vad är den största utmaningen mot ett motstånd som Liechtenstein?

–  Vi är favoriter och det kan eventuellt skapa känslan att vi måste göra mål tidigt. Vi måste ha tålamod och inte bli frustrerade. I något skede kommer utdelningen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning