Nytt virusutbrott stänger delar av Peking – importlax pekas ut

Pekingbor i kö till provtagning. Bild: Andy Wong/TT-AP

Fler än 100 personer har bekräftats smittade med coronaviruset i ett nytt utbrott, som spåras till en gigantisk matmarknad, i Kinas huvudstad Peking. Områden runt marknaden har spärrats av och skolor har stängts för att stoppa smittan.

En lockdown har införts i delar av Peking efter ett nytt utbrott av coronasmitta kopplat till en marknad för livsmedel, enligt kommunistpartiets avdelning i den kinesiska huvudstaden. Över 100 personer har hittills bekräftats smittade under de senaste fyra dagarna uppger Världshälsoorganisationen (WHO).

Myndigheterna tror att utbrottet härstammar från Asiens största matmarknad, Xinfadi i Peking, som spänner över en yta som motsvarar nästan 160 fotbollsplaner. Tusentals ton grönsaker, frukt och kött byter ägare på Xinfadi varje dag. Marknaden är mer än 20 gånger så stor som fiskmarknaden i Wuhan, där det ursprungliga utbrottet tros ha uppstått i slutet av förra året.

Kinas regering har satt in nästan 100 000 smittskyddsarbetare i kampen mot det nya utbrottet, säger talespersonen Xu Ying på en presskonferens. Bland annat har alla idrottsanläggningar inomhus och alla nöjesinstitutioner stängts.

Stängda skolor

Elva områden runt Xinfadi och ytterligare tio områden runt en annan marknad, har spärrats av i väntan på att 90 000 invånare ska testas för viruset. Dessutom har skolor och idrottsanläggningar stängts i många delar av staden i ett försök att hindra ett större utbrott. Utanför köpcentrum, livsmedelsbutiker och kontor kontrolleras besökarnas kroppstemperatur vid entréerna.

En epidemiolog som arbetar för Kinas regering sade i söndags att en dna-analys av viruset pekar mot att det kan ha kommit från Europa.

Misstanken: Importerad lax

Regimkontrollerade tidningar rapporterar att viruset har upptäckts på skärbrädor som används till att skära importerad lax.

WHO:s krisberedskapschef Mike Ryan säger att laxteorin fortfarande är en hypotes som behöver undersökas närmare. Experter i ämnet har tidigare sagt att det är mindre troligt att laxar kan bära på coronaviruset sars-cov-2.

Minst 433 000 människor i världen har avlidit sedan de smittats med sars-cov-2 i slutet av förra året, och nästan åtta miljoner har bekräftats smittade. Kina har registrerat drygt 4 600 dödsfall och minst 84 000 smittade.

Artikeln har uppdaterats med mer information.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Många vill välja ekologiskt – också hos frisören

Mer läsning