llta-Sanomats ledare jämför Tuomioja med Trump

Erkki Tuomioja (SDP) och Antti Rinne (SDP). Bild: Lehtikuva / Markku Ulander

Erkki Tuomiojas anklagelser mot Ilta-Sanomats journalister är ett exceptionellt angrepp mot medierna och yttrandefriheten, skriver Ilta-Sanomat i sin ledare i dag.

I Ilta-Sanomats ledare jämförs Tuomiojas förfarande med "det som sker i Vita huset".

"Med sina anklagelser mot journalister gör sig Erkki Tuomioja till Finlands Donald Trump: när nyheterna om en själv inte behagar, är felet mediernas."

Bråket mellan tidigare utrikesminister Erkki Tuomioja (SDP) och Ilta-Sanomats politiska journalist Timo Haapala blossade upp då IS publicerade ett hemligstämplat dokument gällande Finlands deltagande i internationella militära manövrar, ett dokument som ställde Tuomiojas tidigare uttalanden i udda dager.

Tuomioja kritiserade rapporteringen i en kolumn i HBL och passade samtidigt på att rikta en hård känga mot Timo Haapala och journalister överlag. Speciellt Ilta-Sanomat utpekades som en tidning där inga journalister kollar fakta.

I gårdagens HBL konstaterade Timo Haapala i HBL att han måste ha träffat på en öm punkt.

I dagens ledare tar skribenten fasta på att Tuomioja givetvis har rätt till sin åsikt, men att kritik ska grunda sig på fakta.

"Ilta-Sanomats nyhet baserade sig enbart på ett dokument från Utrikesministeriet. Tuomiojas svartmålande av IS baserade sig på känslor, inte fakta. Tuomioja är känd för att kritisera amerikansk politik och president Donald Trump. Därför är det ironiskt att han på det här sättet gjort sig till Finlands Trump."

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning