Ljusfenomenet var antagligen en meteor

Tony Batemans norrskenskamera i Kaamanen högst uppe i norr lyckades fånga det som tros vara en meteor på bild. Ljusskenet var kraftigt. Bild: Handout/Tony Bateman

Ljusklotet som brann som en sol på lapplandshimlen var antagligen en stor sten eller liten asteroid.

Exceptionellt ljusstarkt, skriver Astronomiska föreningen Ursa på sin hemsida. Lika ljusstarka meteorer förekommer i Finland högst en gång per decennium. En meteor är en sten som kommer in i atmosfären, men kallas för meteorit om den träffar marken.

Strax efter halv sju i går kväll observerades ett lysande eldklot som rörde sig över den lapska himlen. Samma fenomen påträffades också i Lochteå i Karleby och i Norge. Eldklotet rörde sig över himlen och räddningsverket Enare fick många rapporter om buller, smällar och till och med hus som skakade.

Många av dem som ringde till nödcentralen trodde att de hade sett ett flygplan som störtade, men som senare visade sig vara en meteor.

En meteor från Leoniderna färdades på den spanska himlen i Villanueva de la Pena i regionen Cantabria den 15 november. Bild: EPA/Pedro Puente Hoyos

Upptill 100 kilo meteorit

Enligt Ursa var det meteoriter på tiotals kilogram som landade i Lappland. De kan ha vägt upp till hundra kilogram. Meteoritspåren är sällan spektakulära och kan vara omöjliga att upptäcka i naturen. Videoanalyser tyder på att meteoriterna landade i närheten av Enare Träsk.

Tidskriften Tähdet ja avaruus, tror att ljusfenomenet inträffade när en större sten eller mindre asteroid färdades genom atmosfären och till stor del förångades. Stenen kan också ha fallit i mindre bitar och bildat ett meteoritregn.

Yle har pratat med Uleåborgs universitets docent i rymdfysik, Jyrki Manninen, som har sett videoupptagningar från gårdagens ljusspektakel.

– Det är nog en meteor, en rätt så stor stenklump, säger han till Yle.

Ivaloborna Sari Suomalainen och Joonas Tuuttila blev förskräckta av det kraftiga ljusskenet under torsdagen. Bild: Lehtikuva/Tarmo Lehtosalo

En annan möjlighet är att det är rymdskrot, till exempel satellitdelar. Manninen uppskattar att meteoren färdades på 150-200 kilometers höjd. Han förklarar de kraftiga smällarna med att meteoren rörde sig snabbare än ljudet.

Högsäsong för ljusstarka meteorer

I oktober och november påträffas flest meteorer. Det beror främst på meteorsvärmarna tauriderna och leoniderna.

Tauriderna är lättare att få syn på och uppkommer när stoftkorn och stenar från Enckes komet träffar jordens atmosfär. Tauriderna är mycket stora och ger långa svansar över himlen när de brinner upp i atmosfären. De flesta stjärnfall från Tauriderna har sitt ursprung i stjärnbilden Oxen, som ligger precis intill stjärnbilden Orion.

Leoniderna toppar i år precis dessa dagar, den 17 november. Meteorregnet beror på att jorden då korsar rester av kometen Tempel Tuttle. De flesta av stjärnfallen syns i närheten av stjärnbilden Lejonet.

Tauriderna går att få syn på när himlen är mörk, men leoniderna kräver att man är uppe efter midnatt, helst precis innan himlen börjar ljusna.

En bit av en meteorit som strötade ned i Savitapale på 1800-talet fotograferad på Helsingfors universitets naturvetenskapliga enhet. Bild: Lehtikuva/Mikko Stig

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning