Ljuset möter materian i Saariahos musik

Bild: Skivkonvolut

Amerikanska violinisten Jennifer Koh står för glittrande tolkningar av Kaija Saariahos musik på nya skivan med hennes violinmusik.

Samtida konstmusik

Saariaho x Koh

Musik av Kaija Saariaho. Jennifer Koh, violin. (Cedille)

Vid sidan av Ondines serie av inspelningar finns det också andra som vill fånga Kaija Saariahos fantastiska musikaliska världar på band. För sin nya skiva, utgiven på Cedille, har amerikanska violinisten Jennifer Koh (f. 1976) valt ut fem Saariahoverk där violinen har en framträdande roll.

Koh är en förespråkare av nutida musik och har spelat Saariaho sedan 2006, då hon framförde violinkonserten Graal Théâtre (1994) med Los Angeles-filharmonikerna. På skivan hörs konserten i tonsättarens kammarorkesterversion, i en glittrande tolkning av Koh och Curtis 20/21 Ensemble under dirigenten Conner Gray Covington.

För Koh och cellisten Anssi Karttunen har Saariaho skrivit en version för violin och cello av Aure (2011), ursprungligen för violin och altviolin. Den nya versionen hörs här som premiärinspelning.

Saariaho komponerade Aure till tonsättaren Henri Dutilleux' födelsedag, och verket bygger på ett tema av Dutilleux som i det ursprungliga sammanhanget är förknippat med ett citat ur Anne Franks dagbok. Det enhetliga och eteriska verket fungerar fint även utanför denna referensram.

Skivans andra premiärinspelning är det 2014 komponerade Light and matter för violin, cello och piano. Koh och Karttunen får sällskap av pianisten Nicolas Hodges, som även medverkar i Tocar (2010) för violin och piano.

I Light and matter har Saariaho inspirerats av de växlande ljusförhållandena i en park. Resultatet är ett kontinuerligt impressionistiskt spel av skuggor och ljus, där den fylliga och rika klangen ändå förankrar musiken i den påtagliga verkligheten, trädstammarna och marken.

Naturimpulserna spelar en lika viktig roll i Cloud trio (2009) för violin, altviolin och cello. Koh, altviolinisten Hsin-Yun Huang och cellisten Wilhelmina Smith spelar inlevelsefullt de fyra satserna som återspeglar molnens skiftande väsen.

Helheten som Koh har skapat är högklassig. Mitt råd är att inte lyssna på verken direkt efter varandra utan ett eller två åt gången, med sinnena öppna.

Anna Pulkkis

Aktia Aktiecertifikat Renare Europa ger tidsenlig diversitet åt placeringsportföljen

Mer läsning