Ljuset från Skagen

Skagen, Danmarks nordligaste utpost, är känt för sitt enastående ljus, odödliggjort av de berömda Skagenmålarna. Nästan lika berömt, är Bröndums Hotel, där konstnärerna bodde och umgicks under sina målarsessioner i Skagen.

Till den lilla fiskebyn Skagen, där de båda haven Kattegatt och Skagerack möts, kom konstnärer under senare hälften av 1800-talet för att fånga det berömda ljuset, himlen och havet, i sina målningar. Men de målade också vardagslivet i den enkla lilla byn. Småningom blev Skagen och dess Hotel Bröndum en populär sommarort för celebriteter som författarna HC Andersen och Karen Blixen liksom dåvarande kung Christian X av Danmark.

Förr i tiden var resan från Köpenhamn upp till Skagen ansträngande när gäster reste med häst och vagn, ofta över sanddynerna, utan en egentlig väg att följa.

Sedan långt mer än ett århundrade, kommer gäster för att bo på eller besöka de berömda Skagenmålarnas eget vattenhål, Bröndums hotell. Byggnaden har byggts om och till vid åtskilliga tillfällen under åren och i interiörerna finns möbler och objekt i original sedan 1890-talet och tidigare.

Bröndums hotell öppnades på 1840-talet av Erik och Anna Bröndum. Dottern Anna, kom att bli en skicklig konstnär. Hon gifte sig småningom med målarkollegan Michael Ancker. Den unge Michael kom till Skagen sommaren 1874 och snabbt blev han och Anna navet i den snart så berömda konstnärskolonin.

Bröndrums i Skagen är ett hotell med anor och historia. Bild: Hans Rooth

Konstnärerna levde fritt och bohemiskt, långt från storstadens konventioner och regler. Umgänget dem emellan var intensivt med fester, luncher, middagar liksom när de målade tillsammans.

När paret Anchers dotter Helga föddes 1884 lät paret bygga sitt eget hus, i dag ett museum.

– Bröndums var en "förnöjsam familj", berättar hotellets VD.

Hela familjen, Erik, Anne (Ane) och deras sex barn, bodde i en av hotellets flyglar där alla hade var sitt rum. På bottenvåningen låg familjens lanthandel och den privata, stora hallen, där gästerna åt.

Gästrummen var enkla.

– Bröndums har aldrig varit något extravagant hotell, men här har alltid fokuserats på god mat.

Till höger om receptionen ligger Bröndums hjärta, den stiliga matsalen i verandastil. Att stillsamt sitta här med en nyfångad "rödspaette" på tallriken när aftonljuset silar in, kan man gott föreställa sig och förstå konstnärernas fascination av det magiska ljuset.

Hotellets inglasade matsal släpper in Skagenljuset. Bild: Hans Rooth

Vitt och blått dominerar i inredningen. Bild: Hans Rooth

Bild: Hans Rooth

Flera salonger är möblerade i stilar från olika 1800-talsepoker. Väggarna är målade i sobra färger.

Huvudsalongen går i Biedermeierstil med soffor och fåtöljer, klockor och speglar. Här är väggarna målade i isblått.

På Bröndums stod färska ostron och hummer ofta på dagens meny. Herr Bröndum själv jagade rapphöna och beckasin när det var säsong. De tillagades av fru Brödum med hjälp av en kökspiga.

I dag följer köket danska mattraditioner, ofta med en modern twist.

Bröndums hotell ligger mitt bland det gamla Skagens pittoreska hus.

En kort promenad därifrån finner man Skagens museum – ett måste för att utforska Skagenmålarnas konstverk.

Hotel Bröndums gamla matrumsmöbel, väggpaneler, fönster i original och konstnärsporträtt skapar stämning. Allt är samlat och skänkt av Dan Bröndum, en av museets grundare.

En aftonpromenad i den mjuka, vita sanden skapar samma fascination nu, som då Skagenmålarna stod vid sina stafflier.

Med museets tavlor som bilder för ögonen, ser man de vitklädda sekelskiftesdamerna promenera arm i arm längs det stilla havet.

En aftonpromenad i den mjuka, vita sanden skapar samma fascination nu, som då Skagenmålarna stod vid sina stafflier. Bild: Hans Rooth

Fakta

Konstnärerna

Skagenmålarna bestod av en grupp skandinaviska konstnärer, verksamma på Jylland under 1870-80-talen. De arbetade med realistiskt friluftsmåleri, vardagsliv och porträtt. De är berömda för "Skagenljuset", som de ofta fångade i sina naturmålningar.

Bland konstnärerna finns Anna och Michael Ancker, Marie och Peder Severin Kröyer, Lauritz Tuxen, Viggo Johannsen, Thorvald Niss och Holger Drachmann.

Många av Skagenmålarnas tavlor går i dag för flermiljonbelopp på de internationella auktionshusen.

Konstnärerna bodde ofta på Bröndums hotell. Många av dem betalade logi och mat med sina målningar

Konstnärerna är förutom på Skagens Museum också representerade på Den Hirschsprungske samling i Köpenhamn.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03