Ljusdal håller andan inför eldbesten i skogen

Lilla Ljusdal i det inre av Sverige håller andan. Skogsbränderna viker just nu tillbaka kring kommunens hotade byar. Men sommarhettan stiger. Skogen ligger gyllenbrun och torr. Elden kan när som helst få övertaget igen.

Vägen vindlar i oändliga krokar norrom om vägen mot Los i ett ljuvligt sommarlandskap, kvällssolen belyser furor och inne bland mjuka, branta kullar finns sanka myrar med grågrönt gräs. Det enda som saknas i bilden är en lufsande björn.

Vid en av virkesvägarna flaggar en rödvitrandig snitsel som en signal. Vi vänder av och vägen går i lägre terräng tills det glittrar mellan grenarna. Det är skogssjön Ängratörn. Mobiltäckningen har upphört.

Så kommer en sliten avspärrningstejp från polisen. Vid den sitter Bella och Annika i varsin reflexväst intill en redskapsbil från räddningstjänsten och en grågrön terrängvagn från hemvärnet. I den branta strandbrinken ovanför arbetar unga män och en traktor med gödselspridare besprutar marken med vatten. Det doftar kraftigt av rök.

Annika tittar respektfullt upp för skogsbranten. Däruppe finns den. Monstret. Elden. Där uppe har man röjt en brandgata som alla hoppas att slutligt ska stoppa elden här.

Ljusdal i Sveriges inre, i höjd med Björneborg, ligger på gränsen mellan Gävleborgs och Jämtlands län. Här vid huvudvägen uppåt Härjedalen är det den mest drabbade kommunen i Sverige - ett litet Sibbo på 19 000 invånare som plötsligt har ställts inför enorma utmaningar – över 300 brandmän arbetar här nu och över 4 000 frivilliga har anmält sig villiga att hjälpa till.

Som om över halva Helsingfors yta brann

I Ljusdal har omkring 130 kvadratkilometer skog brunnit ner. Det är mer än halva Helsingfors yta.

Efter den första veckans kaos då allt verkade okontrollerat har en viss lättnad och ordning infunnit sig. Just nu verkar bränderna åtminstone inte växa som hittills. Samtidigt varnar den svenska vädertjänsten SMHI för temperaturer uppåt 33 grader mot slutet av veckan, utan regn i sikte.

– Brinner mitt hus så brinner det, säger Svante Svensson, 70, pensionerad busschaufför från den lilla byn Kårböle uppströms i Ljusnan. Jag kan ändå inte packa allt med mig om jag ska flytta.

Kårböle är avstängt för omvärlden som en spökstad med sina tre landmärken: kyrkan, gästgiveriet Pilgrimen och så Svante Svenssons hus i den gamla BP-macken i Kårböle, ett stort rött hus på 200 kvadratmeter mitt i byn.

– Det har varit allt, postkontor, telegrafstation, taxistation och bensinmack.

Redan innan polisen ute vid vägspärren började evakuera hade Svante Svensson packat sin Renault med det han ville ta med sig . Röken låg tjock i byn.

– En tavla som min mamma har målat, och en som jag själv har kluddat ihop, säger han. Och mina bilder.

Svante Svensson är naturfotograf och har sina många insektbilder med sig på en hårdskiva. På en vit minnessticka finns de sista bilderna från ett spöklikt Kårböle där rökbankarna började välla in över byn och den öde huvudvägen. Men bordsdatorn blev hemma.

Nu bor han i en campingstuga i Färila by, där också staben för räddningsarbetet har upprättats i den lokala skolan.

– Brinner mitt hus, så brinner det, säger Svante Svensson evakuerad från hembyn Kårböle till en campingstuga neråt älven. Enligt vad han vet har skogsbranden varit 900 meter från hans hus. Kylen och frysen har förmodligen redan farit illa. Bild: Eric Roxfelt

I Färila arbetar också Elisabeth och Ivan Halvarsson från byn Huskölen med att bygga upp en tältby med sovavdelningar för brandmän. De är själva evakuerade och bor i en höghuslägenhet som en mäklarbekant erbjöd dem.

– Halv tre på natten knackade polisen på hos oss, vi fick en och en halv timme på oss att packa och ge oss i väg, säger Elisabeth Halvarsson.

Det är hett och svettigt och bland de gröna tältdukarna inreder de nu under ledning av en brandman från Göteborg boende för utländska brandmän.

"Camp Färila" kallar landshövdingen i Gävleborgslän Per Bill stabsområdet, där han går omkring i piké, bermudashorts och joggingskor, en långvarig moderat riksdagsledamot som nu sitter och företräder statsmakten på länsstyrelsen i Gävle.

I måndags tog staten över ledningen av räddningsarbetet, som dittills hade koordinerats av kommunen själv i samarbete med det riksomfattande MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. MSB kanaliserar in hjälp som bland annat brandflygplan från Frankrike, Italien och Portugal och brandmän från olika EU-länder.

Elisabeth och Ivan Halvarsson väcktes i hembyn Huskölen på natten av polisen och fick någon timme på sig att packa. På tisdagen byggde de en tältby för 60 franska brandmän. Bild: Eric Roxfelt

Rykten om plundrare

Vid vägspärren i skogen torkar Bella, som till vardags arbetar inom barnomsorgen i Bollnäs, sig med en våtservett. Det är fuktigt i skogen och det kommer att bli mygg under deras nattpass.

– Planen har varit här och bombat, men nu hörde vi att de har flyttats till Dalarna, säger Annika.

Under deras vaktpass har de ombetts att hålla ett öga på eventuella plundrare som också börjar röra sig bland de evakuerades hus.

På den gamla flygbasen i Föne håller Johnny Kahlström och fyra andra brandmän på att packa in sig i en manskapsbuss för att köra hem till Gotland. Fem andra gotländska brandmän är på väg upp och de har stämt träff halvvägs i Gävle.

– Det måste vara fruktansvärt tungt att jobba därute om dagarna, säger Johnny Kahlström. Vi har bara gjort nattpass.

Men det känns bra att åka hem nu och känna att de har uträttat en hel del.

Flygande bränder smittar över två kilometer bort

Sverige har som mest samtidigt drabbats av över 50 skogsbränder på olika håll i landet. På tisdagen var beskedet att 39 av dem ska ha släckts och att 20 fortfarande brinner, av vilka fyra i trakterna här kring Ljusdal är omfattande och utom kontroll.

– Vi har flygande bränder där heta partiklar flyger med vinden över två kilometer, säger Robert Strid som är räddningsledare i Ljusdal. Under tisdagen tändes en ny brand i byn Los. Bild: Eric Roxfelt

Det är fruktansvärt torrt i terrängen på väg tillbaka från Bellas och Annikas pass. Varje kal yta i skogen lyser rostbrun utan en enda kvist grönt. Räddningsledare Robert Strid i Ljusdal säger att en brand kan yngla av sig i upp till två kilometer genom heta partiklar som blåser genom luften från en plats till en annan.

– Det går otroligt fort, säger ortsbon Thomas Lindkvist, vid brandmännens rastbas i Föne.

Där höll han för drygt en vecka sedan på att ställa till med en drag racingfestival för motorföreningen DRC Ljusdal när det började brinna. Då satt han ännu på utfärd vid Ljusnan på utfärd med husvagn. På den motsatta stranden i Ängra var det skogsbrand efter ett blixtnedslag och en helikopter skopade upp vatten i älven.

– Men så kom helikoptern plötsligt mot oss och dumpade vatten 150 meter från där vi satt, för där brann det också!

Johnny Kahlström från Klintehamn på Gotland (längst t.h.) ledde en insatsstyrka om fem gotländska brandmän. Bild: Eric Roxfelt

Skogsområdena i Ljusdal är väldiga och avspärrningarna gör att elden är långt borta, utom syn- och lukthåll. Ändå betraktar man det inte som osannolikt att också stabsbyn Färila, en liten tätort med pittoreska trähus, kan få dra sig tillbaka om elden tar ny fart.

Ändå har ingen hittills skadats eller omkommit här i området. Det är bara skog som har brunnit, men räddningsledaren Robert Strid säger att 15-20 hus och annan egendom kan ha tagit skada. Av säkerhetsskäl går det däremot inte att låta folk åka in i området, varken för att skydda någonting eller se efter hur deras hus mår.

I lokalradio är folk missnöjda över att de inte har blivit varnade eller kontaktade personligen. En kvinna har fått lov att åka in för att leta efter sin katt, men den har hon inte hittat.

Men ändå det finns optimism i luften och många tror att det här kommer att ordna upp sig. Fast vid räddningstjänsten säger man att det kan ta månader innan det tryggt går att återvända hem.

Staten utnämner en vice räddningsledare, Patrik Åhnberg med erfarenhet från bränderna i Västmanland 2014. Han ska ta sig an alla de praktiska och ekonomiska konsekvenser branden har för de berörda.

Han vet av erfarenhet vad som till sist ska göra slut på branden här: Vintern och snön.…

- - -

Ändrat tisdag kl. 22.30: korrigerat namnet på byn Huskölen.

– Bränderna sprider sig oerhört fort. Vi satt och campade i en husvagn vid Ljusnan och plötsligt flög en helikopter rakt mot oss och vattenbombade 150 meter från oss – där det brann, säger Thomas Lindkvist. Bild: Eric Roxfelt

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03