Ljusare siffror efter årets intensivövervakning av droghandeln – polisen betonar att deras resurser varierar från år till år

Det sammanlagda antalet narkotikabrott har i år enligt polisen stigit kraftigt jämfört med 2019. Bild: Sofia Westerholm/SPT

Trots att årets intensivövervakning av droghandeln rapporterade färre brott än i fjol, har samma trend inte gällt årets första nio månader.

Polisen runtom i landet övervakade effektiverat gatuhandeln med droger under vecka 42 och 43.

Sammanlagt rapporterades om 125 narkotikabrott, 195 fall av straffbart bruk av narkotika och 15 grova narkotikabrott. Dessutom framkom 67 fall av rattfylleri, 6 våldsbrott, 8 egendomsbrott och polisen kom i kontakt med totalt 77 efterlysta personer i samband med övervakningen.

I jämförelse med fjolåret har antalet drogrelaterade brott sjunkit. År 2019 resulterade den intensiva övervakningen i 175 narkotikabrott och 311 fall av straffbart bruk av narkotika. Däremot har antalet grova narkotikabrott mer än fördubblats, eftersom 7 grova fall uppmärksammades i samband med fjolårets övervakning.

Också mängden narkotikaklassade läkemedel som beslagtogs sjönk i jämförelse med fjolåret.

"Då siffror jämförs är det ändå skäl att minnas att polisenheternas möjligheter att reservera resurser för övervakningen varierar från år till år. Gatuhandeln övervakas också regelmässigt året om i samband med den dagliga övervakningen", säger kriminalöverkommissarie Kari Siivo från Polisstyrelsen i ett pressmeddelande.

Trots de aningen ljusare siffrorna för årets intensivövervakning poängterar polisen att droger och droganvändning blir allt vanligare i Finland.

Det sammanlagda antalet narkotikabrott har i år stigit kraftigt jämfört med 2019. Sammanlagt uppmärksammades drygt 21 000 narkotikabrott under årets första nio månader ifjol. I år var motsvarande antal över 28 000.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning