Ljus primörsoppa

Nu är tiden inne för en härlig vårsoppa med späda primörer. Bild: TT

Nu när tillgången på späda primörer är som bäst bör man unna sig en soppa på det nyskördade. Gärna med stora grönsaksbitar som har kvar sin spänst.

För 4 personer, 20 minuter

4 späda morötter, gärna med blasten kvar

200 g broccolibuketter

200 g blomkålsbuketter

150 g sockerärter

1 bunt grön sparris

65 g babyspenat

8 dl vatten

1 tärning grönsaksbuljong

2 dl grädde

2 msk vetemjöl

1 msk finhackad timjan

salt och vitpeppar

Att äta till:

ostsmörgås

Gör så här:

1. Lämna några centimeter kvar av blasten på morötterna. Dela broccoli och blomkål i buketter, och sockerärtorna på mitten. Bryt av nedre delen på sparrisen och släng.

2. Koka upp 8 deciliter vatten med buljongtärningen i en rymlig kastrull. Lägg i morötter och blomkål först. Efter 2 minuter åker broccolin i och efter ytterligare en minut sockerärtor och sparris. Sjud i en dryg minut. Ta upp grönsakerna och spara vattnet.

3. Koka upp grönsaksvattnet igen och toppred med mjöl blandad med grädde. Sila redningen för att slippa klumpar. Smaka av med hackad timjan, salt och vitpeppar. Lägg tillbaka grönsakerna och avsluta med att vända i babyspenaten. Servera med en ostsmörgås.

TT